Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Kliniek

Intensive Care (IC) Volwassenen

Wanneer: 11.00 - 21.00 uur
Locatie: Nd-4 (Hartbewaking: Ng-6)
Telefoon: (010) 703 98 83

Op de IC verzorgen en behandelen we patiënten die ernstig ziek zijn of die extra aandacht en zorg nodig hebben. Belangrijke lichaamsfuncties, zoals ademhaling en bloedsomloop worden continu in de gaten gehouden en ondersteund.

Uw naaste met een coronabesmetting op een IC in het Erasmus MC

Het Coronavirus COVID-19 heeft voor een aantal aanpassingen gezorgd in de dagelijkse gang van zaken op de Intensive Care.

Lees meer

Over

Wat gaan we doen?

Wanneer komt u hier?

Wij behandelen en verzorgen patiënten die ernstig ziek zijn of die extra aandacht en zorg nodig hebben. Dit gebeurt door een ernstige ziekte (zoals bijvoorbeeld een hersenbloeding, ernstige longontsteking of hartaanval) of na een ernstig ongeluk of een grote operatie. Onze verpleegkundigen en medisch specialisten (intensivisten) gebruiken hiervoor speciale apparatuur. Zo kunnen zij allerlei lichaamsfuncties bewaken en zelfs overnemen. Van hart en longen tot lever en nieren. Welke zorg nodig is, verschilt per patiënt.

Sommige patiënten weten vooraf dat zij op de Intensieve Care worden opgenomen. Voor andere patiënten, en hun naasten, komt een opname onverwachts. Daar houden wij altijd rekening mee.

Wat gaan we doen?

Elke dienst is er een vaste verpleegkundige aanwezig, die u verzorgt en controles doet. De gegevens houden we bij in een digitaal patiënten systeem. Elke dag wordt u bezocht door de intensivist. U wordt hierbij onderzocht en in overleg met de verpleegkundige wordt het behandelplan gemaakt of aangepast. Indien nodig worden extra onderzoeken gedaan.

U wordt continu bewaakt met speciale apparatuur. Op de monitor zijn altijd te zien:

 • hartritme;
 • bloeddruk;
 • ademhaling;
 • zuurstofgehalte in het bloed. 

Als we in actie moeten komen worden we gewaarschuwd door een 'alarm'.

Op bezoek en dan?

De bezoektijd is van 11.00 tot 21.00 uur.

 

Wij vragen u met maximaal twee bezoekers tegelijk bij een patiënt te komen. Meld u zich eerst bij de gastvrouw / gastheer.

 

De patiënten op onze afdeling hebben een grotere kans om een infectie op te lopen. Daarom vragen wij u bij binnenkomst van de kamer altijd eerst uw handen te desinfecteren. Vanwege infectiegevaar zijn bloemen en planten niet toegestaan.

 

Bent u contactpersoon?

Wij vragen om de contactgegevens van één contactpersoon. Vanwege de privacy van de patiënt geven wij alleen informatie door aan deze contactpersoon. Voor de contactpersoon zijn wij dag en nacht telefonisch bereikbaar. Probeert u zoveel mogelijk te bellen buiten de dienstwisselingen om. Deze zijn:

 • van 07.30 uur tot 10:00 uur;

 • om 14.30 uur;

 • om 22.45 uur.

Voor het secretariaat van de kamers 1 t/m 20 belt u naar: (010) 703 98 82

Voor het secretariaat van de kamers 21 t/m 56 belt u naar: (010) 703 98 84

 

Wilt u een arts spreken? De verpleegkundige regelt voor u een afspraak. U heeft dit gesprek dan overdag met de medisch specialist.

 

Wilt u meer informatie? Lees dan onze folder.

 

Onze begeleiding

Er werken veel mensen op een IC. Het team bestaat uit:

 • Intensivist;
 • Arts-assistent;
 • IC verpleegkundige;
 • IC verpleegkundige in opleiding.

Intensivist

De intensivist is een medisch specialist die speciaal opgeleid is voor de behandeling van patiënten op de IC. Daarvoor hebben ze eerst een opleiding tot internist, anesthesist, cardioloog of neuroloog gevolgd. Op onze IC worden ook nieuwe intensivisten opgeleid (fellows).

 

Arts-assistent

De arts-assistent is een arts die nog geen medisch specialist is en die werkt onder toezicht van de intensivist. Meestal volgt deze arts wel een opleiding tot medisch specialist, bijv anesthesist of internist. Voor deze opleiding doet hij/zij dan een stage op de IC.

 

IC verpleegkundige

De IC verpleegkundige is speciaal opgeleid voor de verzorging en behandeling van IC patiënten. Op onze IC worden verpleegkundigen opgeleid tot IC verpleegkundigen.

 

Samenwerkingen met andere specialismen

 • Paramedische hulpverleners zoals fysiotherapeut en diëtiste.
 • Afdelingsassistenten en logistiek medewerkers.
 • Maatschappelijk werkers en geestelijk verzorger.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor opname?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor