Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Röntgenfoto

Ook wel bekend als een foto

Een röntgenfoto of röntgenopname is een foto of digitale opname gemaakt met behulp van röntgenstraling.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een röntgenfoto of röntgenopname is een foto of digitale opname gemaakt met behulp van röntgenstraling. Met röntgenfoto's is het mogelijk om afbeeldingen van het inwendige van het lichaam te maken.

Hoe gaan we te werk?

Voordat de röntgenfoto wordt gemaakt ontbloot u in een kleedkamer het betreffende lichaamsdeel en doet u eventuele sieraden af. De laborant(e) positioneert u voor de röntgenfoto. Het is van groot belang dat u tijdens het maken van de röntgenfoto niet beweegt om te voorkomen dat de röntgenfoto onbruikbaar is omdat deze bewogen is. Meestal worden er röntgenfoto’s in twee verschillende richtingen gemaakt. De duur van het onderzoek is hooguit een paar minuten.

Wat is het doel?

Het doel van een röntgenfoto is het in beeld brengen van het inwendige van het lichaam waarop de bot structuren en/of de longen afgebeeld zijn. Deze beelden worden na het onderzoek door een radioloog beoordeeld op eventuele afwijkingen, die vervolgens in een verslag aan de behandelend arts worden teruggekoppeld. De behandelend arts zal de uitslag van de röntgenfoto vervolgens met u bespreken.

Uitslag

Nadat de röntgenfoto’s gemaakt zijn worden de beelden nauwkeurig bestudeerd door een radioloog. Als er eerdere onderzoeken zijn geweest, zullen deze vergeleken worden met het nieuwe onderzoek. De uitslag hiervan zal in een verslag naar de behandelend arts gaan. Dit kan zowel een huisarts als medisch specialist zijn. Deze zal met u de uitslag bespreken. Het kan ook zijn dat u direct wordt doorgestuurd naar de spoedeisende hulp in geval van een breuk in één van uw botten.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor