Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Video Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS) Maze, Thoracoscopische ablatie

Via een kijkoperatie worden er littekens gemaakt op de boezems, zodat het sinusritme niet meer verstoord wordt door cirkelstromen.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Ter behandeling van atriumfibrilleren zal er door de cardio-thoracaal chirurg via een kijkoperatie littekens gemaakt worden op de boezems van het hart, rondom de longaders. Zo worden de valse geleidingsroutes van de elektrische prikkels onderbroken.

Hoe gaan we te werk?

Onder volledige narcose wordt er via een kijkoperatie geopereerd. Door 3 kleine snedes aan beide kanten zal de cardio-thoracaal chirurg een camera en enkele instrumenten naar binnen brengen om littekens te maken op de boezems van het hart. Tijdens de operatie wordt de long aan de kant waaraan op dat moment geopereerd wordt, tijdelijk niet beademd waardoor deze samenvalt. De anesthesist zal tijdens de de operatie er op toe zien dat de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed op peil blijven.

Wat is het doel?

Het doel van de kijkoperatie is om te voorkomen dat het normale sinusritme verstoord wordt door cirkelstromen vanuit onder andere de longaders.

Atriumfibrilleren of boezemfibrilleren

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie is er een kans op een bloeding. Omdat een bloeding via de kleine snedes soms niet goed te stoppen is, kan het dan nodig zijn dat deze opgelost moet worden via een operatie langs het borstbeen. 

Kort na de operatie

Na de operatie is het belangrijk om de pijnmedicatie goed in te stellen. Verder is er een kans dat de drains langer moeten blijven zitten als er een wondje op een long is ontstaan. Dat zal bepalen hoe lang u in het ziekenhuis moet blijven. Soms ontstaat er vocht in het hartzakje en dan moet dat met een drain verwijderd worden. Het atriumfibrilleren kan tot 3 maanden na de operatie nog in aanvallen optreden. Dit is omdat de littekens zich moeten vormen. Als de eigen sinusknoop al te lang is onderdrukt geweest kan er een pacemaker implantatie nodig zijn.

Thuis

Thuis kunt u voor nog een aantal weken aanvallen van atriumfibrilleren hebben omdat het hartweefsel zich nog moet aanpassen. Ook kunt u last hebben van pijn aan de operatiewonden. Daarvoor krijgt u pijnstilling mee naar huis.

Resultaat

Op de lange termijn verdwijnt bij 70% het atriumfibrilleren definitief, maar het hart heeft de tijd nodig om zich opnieuw in te stellen. De kleine snedes zullen snel genezen. Tot 3 maanden na de operatie kunnen er pijnklachten ervaren worden. Daarom is het belangrijk adequate pijnstilling te nemen. We zullen u vervolgen op de post ablatie poli om het resultaat van de operatie te controleren en medicatie aan te passen. 

Wanneer neemt u contact op?

Als u klachten heeft die u niet vertrouwt neemt u contact met ons op. Bij acute klachten onder andere van benauwdheid meldt u zich bij de hulpdiensten, eerste hulp of huisartsenpost. Bij aanvallen van atriumfibrillen meldt u zich bij uw verwijzend cardioloog voor het beter instellen van de medicatie.

Contact

Voor vragen over deze operatie of een afspraak met de cardio-thoracaal chirurg kunt u zich wenden tot het planbureau cardio-thoracale chirurgie. 010-7035412

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor