Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Atriumfibrilleren of boezemfibrilleren

Bij atriumfibrilleren trekt het hart onregelmatig en vaak versneld samen wat verschillende klachten kan veroorzaken.

Atriumfibrilleren of boezemfibrilleren: over deze aandoening

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De diagnose atriumfibrilleren wordt gesteld aan de hand van een hartfilmpje, ookwel electrocardiogram (ECG) genoemd. Daarop kan de arts zien dat de boezems snel samentrekken. Soms is het nodig om langdurige registratie te maken van het hartritme om de diagnose te kunnen stellen. Dan wordt er een holteronderzoek verricht waarbij er voor 24 of 48 uur continu een hartfilmpje wordt gemaakt. Deze wordt naderhand uitgelezen om te kijken of er tijdens die meting sprake is van atriumfibrilleren

De behandeling is gericht op het voorkomen van bloedstolsels en het bereiken van een normale hartslag. De aandoening kan op verschillende manieren behandeld worden. De cardioloog kan medicijnen voorschrijven om het hartritme weer regelmatig of rustiger te krijgen. Ook kan de cardioloog een electrocardioversie (ECV) oftewel een stroomstootje geven of een ablatie (littekentjes maken in het hart) verrichten.

Als het langdurig bestaat kan de thoraxchirurg via een kijkoperatie ookwel VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery) genoemd aan de buitenkant van het hart littekentjes aanbrengen rond de longaders.

 

Voor verdere informatie zie behandeling van atriumfibrilleren link aanmaken

Met wie heeft u te maken?

Gedurende de behandelperiode zal u te maken hebben met de cardioloog en de assistenten van de cardiologie. Zij vervolgen u poliklinisch en verwijzen mogelijk naar de thoraxchirurg indien er een operatie nodig is. Bij een operatie wordt de thoraxchirurg bijgestaan door de assistent van de thoraxchirurgie welke tevens als zaalarts op de High Care en de verpleegafdeling werkt.

Na de opname zal de cardioloog en de assistenten van de cardiologie u weer verder behandelen. 

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor