Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Operaties bij longkanker of metastases (uitzaaiingen) in de longen van kanker uit andere organen.

Het deel van de long met de tumor en de bijbehorende klieren worden verwijderd. De tumor kan longkanker zijn of een uitzaaiing van andere kanker zoals bij voorbeeld darm-, borst- of schildklierkanker.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Bij longkanker zijn er verschillende behandelingen mogelijk. In een multidisciplinair overleg wordt door de longarts, thoraxchirurg, radiotherapeut, radioloog en diverse andere disciplines besloten welke behandeling het best geschikt is om de kanker te bestrijden. Een klein aantal patiënten komt in aanmerking voor chirurgie (verwijderen van de tumor). Er kan een hele long (pneumonectomie), een longkwab  (lobectomie/sleeve lobectomie) of een kleiner deel van de long (wigresectie/ segmentectomie) worden verwijderd. Aan de rechterkant kan ook een bi-lobectomie plaatsvinden (verwijderen van twee kwabben).

Hoe gaan we te werk?

Onder algehele narcose wordt het stuk long met tumor en bijbehorende klieren verwijderd. Dit gaat via een kijkoperatie of ‘open chirurgie’, door borstkas aan de zijkant tussen de ribben te openen. Hierbij ligt u in zijligging en aan de beademingsmachine. Na de operatie worden een of twee drains achtergelaten om lucht en wondvocht te verwijderen. De uitslag van de patholoog duurt meestal een week.

Wat is het doel? 

Het doel is de tumor en klieren te verwijderen en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens deze operaties bestaat risico op de een aantal  complicaties. De meest voorkomende zijn:

 • Ritmestoornissen
 • Bloeding
 • Ademhalingsproblemen

Deze complicaties zijn vaak van voorbijgaande aard.

Kort na de operatie

Kort na de operatie zijn de meest voorkomende complicaties.

 • Infectie van de operatiewond of het operatiegebied
 • Long- en/of blaasontsteking
 • Nabloeding
 • Langdurige luchtlekkage
 • Vochtophoping in de longen of in de longholte (pleuravocht)
 • Pijn en complicaties gerelateerd aan pijnbestrijding
 • Hoogstand van het diafragma (middenrif)
 • Trombose en/of longembolie

Vaak zijn complicaties van voorbijgaande aard. Heel soms kan het nodig zijn om opnieuw te opereren.

Thuis

Als u ontslagen bent uit het ziekenhuis kunnen er alsnog klachten zijn, zoals bij voorbeeld kortademigheid, wondinfecties, vochtophoping in de longen (pleuravocht), trombose, long- of blaasontsteking en pijn.

Resultaat

Het weefsel wordt onderzocht door de patholoog en de uitslag zal worden doorgegeven aan uw eigen longarts. Deze zal de resultaten bespreken in het multidisciplinair overleg (overleg met verschillende deskundigen). Op basis van alle resultaten en het overleg wordt besloten of verdere behandeling nodig is en welke verdere behandeling dan het beste is. In het gunstigste geval gaat het om verdere controle en follow-up.

Wanneer neemt u contact op?

Als u nog niet op de polikliniek bent geweest bij uw longarts kunt u bij problemen contact opnemen met afdeling Cardiothoracale Chirurgie. Denk hierbij aan plotselinge verslechtering in toestand zoals kortademigheid of toename van pijn. Ook als de lichamelijke conditie langzaam achteruitgaat en uw herstel uitblijft, kunt u contact opnemen. Voor problemen met de operatiewond zoals pus, slechte genezing of toenemende roodheid kunt u altijd bij ons terecht.

 
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor