Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Spreekuur

Eczeem spreekuur

Op het eczeem spreekuur worden patiënten gezien met allerlei vormen van eczeem.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Bij het eerste bezoek zal in kaart gebracht worden hoe het momenteel met u en uw eczeem gaat, welke andere aandoeningen (zoals astma en hooikoorts) u heeft, of u daar medicijnen voor gebruikt, etc.

Er is veel aandacht voor het juiste gebruik van zalven; zowel vette zalven zonder geneesmiddel (ook wel emolliens of basiszalven) als corticosteroïd zalven ("hormoonzalven"). Er is een verpleegkundig eczeem spreekuur voor extra uitleg over o.a. de "fingertip unit", adviezen t.a.v. douchen, zeepgebruik, mijden van prikkels die extra jeuk kunnen veroorzaken, etc.

Tijdens het eerste consult zal een behandelplan gemaakt worden. Wanneer zalven onvoldoende effect hebben (bij optimaal gebruik) kan het soms nodig zijn om te starten met medicijnen. In eerste instantie wordt meestal gestart met ciclosporine of methotrexaat. Als die geneesmiddelen onvoldoende werken of er bijwerkingen optreden dan zijn er nog veel andere mogelijkheden. Er zijn in de afgelopen jaren namelijk veel nieuwe middelen voor de behandeling van eczeem geregistreerd. Mocht u in het verleden het idee gekregen hebben dat er niets meer aan uw eczeem te doen was, dan kan het zomaar zijn dat we met de nieuwe middelen uw eczeem wel onder controle kunnen krijgen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Behandelingen

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor