Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
KNALL
Meedoen aan onderzoek

KNALL

Onderzoek naar de ontwikkeling van artrose in de knie 10 jaar na het scheuren van de voorste kruisband.

Startdatum: De KNALL-studie is gestart in 2009 en de 2 jaars follow-up is gepubliceerd in 2016. De deelnemende patiënten zullen eind van de zomer van 2020 opgeroepen worden voor deelname aan deze 10 jaars follow-up meting.
Vergoeding: De patiënten nemen vrijwillig deel aan het onderzoek en ontvangen geen (financiële) vergoeding. Alle onderzoeken en reiskosten worden vanuit de studie vergoed.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Dit onderzoek is voor patiënten die hebben deelgenomen aan de KNALL-studie welke is gestart in 2009 en hebben aangegeven open te staan voor eventueel vervolgonderzoek. Dit waren patiënten tussen de 18 en 45 jaar met een acuut voorste kruisband letsel zonder dat zij eerder letsel of een trauma aan de knie hebben gehad. In de eerdere publicatie (2016) van deze studie werd gekeken naar de ontwikkeling van artrose in de knie 2 jaar na het scheuren van de voorste kruisband.

Wat zijn de voorwaarden?

De patiënt moet deelgenomen hebben aan de KNALL-studie die is gestart in 2009, én de patiënt moet vervolgens aangegeven hebben open te staan voor vervolgonderzoek.

Hoe kunt u zich aanmelden?

De patiënten die in aanmerking komen voor deelname aan deze studie zullen een uitnodiging ontvangen. 

Wat willen we bereiken?

Een deel van de patiënten met voorste kruisband letsel ontwikkeld artrose in de knie. Het doel van deze studie is om de natuurlijke ontwikkeling van artrose 10 jaar na het scheuren van de voorste kruisband weer te geven. Daarnaast kijken wij naar risicofactoren die een positieve of negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van artrose zodat hier in een vroeg stadium van de behandeling op ingespeeld kan worden.

Wat gaan we doen?

De mate van artrose en klachten bij de deelnemende patiënten wordt in kaart gebracht door meerdere onderzoeken, namelijk:

- Een MRI-scan.
- Een röntgenfoto van beide knieën. 
- Een lichamelijk onderzoek gericht op de knieën door een van de onderzoekers.
- Een vragenlijst naar klachten van de knie. Invullen kost u gemiddeld 20 minuten.

Bij de poliklinische controle worden de uitkomsten van de onderzoeken besproken. 

 

Veelgestelde vragen

Zijn er voor mij als deelnemer kosten aan verbonden?

Nee, alle kosten van het onderzoek zoals de MRI van de knie, de röntgenfoto’s, etc. worden vanuit het onderzoek vergoed. Het gaat niet ten koste van uw zorgverzekering of van uw eigen risico.

Waar zal het onderzoek plaats vinden?

De onderzoeken zullen in Rotterdam plaatsvinden en de reiskosten zullen worden vergoed.

Krijg ik de uitkomsten van de onderzoeken ook zelf te weten, of in te zien?

Ja, als alle onderzoeken voltooid zijn, de gegevens geanalyseerd zijn en de resultaten gepubliceerd zijn, dan wordt u als deelnemer ook op de hoogte gebracht.