Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Zorgverlener

Prof. dr. P.D. (Peter) Siersema

Maag-Darm-Leverarts

  • Specialisme
  • Maag-Darm-Leverziekten
  • Aandachtsgebied
  • behandeling van de ziekten van de slokdarm
  • BIG nummer:
  • 69023872301

Over

Even voorstellen

Al vroeg in mijn carrière wist ik dat ik maag-darm-leverarts (MDL-arts) wilde worden. Binnen ons vakgebied raakte ik vooral gefascineerd door endoscopie. In de laatste 20 jaar zijn de mogelijkheden om aandoeningen in het maagdarmkanaal te diagnosticeren, maar ook te behandelen met endoscopie sterk toegenomen. Het belang van dit laatste voor patiënten is dat hiermee in een aantal gevallen een meer belastende behandeling, bijvoorbeeld met een operatie kan worden voorkomen.

Mijn specifieke interesse gaat onder andere uit naar de behandeling van ziekten van de slokdarm. De mogelijkheden om te voorkomen dat patiënten met bepaalde aandoeningen in de slokdarm slokdarmkanker krijgen hebben een grote vlucht genomen. Ook zijn er nu effectieve medicijnen om patiënten met voedselpassageklachten ten gevolge van bijvoorbeeld eosinofiele oesofagitis, een ontsteking van de slokdarm te behandelen.

Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de ontwikkeling van nieuwe technieken om endoscopische behandelingen te verbeteren en nog veiliger te maken. Tenslotte worden er op een endoscopische afdeling veel materialen gebruikt die na afloop van een behandeling weggegooid en niet hergebruikt worden. Dat moet natuurlijk anders omdat we als afdeling Maag-Darm-Leverziekten (MDL) medeverantwoordelijk zijn voor een schonere wereld in de toekomst.

Werkervaring & opleidingen

Na mijn studie Geneeskunde, het afronden van mijn proefschrift, mijn opleiding tot internist en daarna opgeleid tot MDL-arts, werd ik in 1995 benoemd tot staflid op de afdeling MDL van het Erasmus MC in Rotterdam.

In Rotterdam heb ik in 2001-2002 een research fellowship slokdarmziekten gedaan bij de prestigieuze Stanford University in Palo Alto (California, Verenigde Staten).

In 2007 werd ik benoemd tot hoogleraar en afdelingshoofd MDL in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Na 10 jaar in Utrecht werd ik in 2016 gevraagd om hoogleraar te worden op het gebied van endoscopie en nieuwe endoscopische procedures te introduceren op de Endoscopie Centrum in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

In 2023 ben ik weer teruggekeerd op het oude nest in het Erasmus MC en houd me daar bezig met slokdarmziekten en met innovatie en duurzaamheid op het gebied van endoscopie op de afdeling MDL in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam.