Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam

In ons centrum behandelen we patiënten met maagdarmischemie (CMI). Bij deze aandoening krijgen de darmen te weinig zuurstof, meestal doordat de bloedvaten vernauwd zijn. Naast de zorg voor patiënten, richten we ons ook op wetenschappelijk onderzoek naar CMI.

Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam is een topklinisch expertisecentrum waaronder zowel het Erasmus MC als het Franciscus Gasthuis & Vlietland vallen.

Over dit centrum

Wat we doen

Wij behandelen volwassen patiënten met maagdarmischemie (CMI). Bij deze aandoening is er langdurig zuurstoftekort in de darmen. CMI ontstaat doordat de bloedvaten die naar de darmen lopen vernauwd zijn, bijvoorbeeld door aderverkalking. Symptomen van CMI zijn buikpijn en ongewenst gewichtsverlies. 

Diagnose

Elk jaar krijgen 1600 patiënten de diagnose CMI, maar waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal patiënten veel hoger. De diagnose CMI is namelijk lastig vast te stellen. In ons centrum gebruiken we nieuwste technieken om een juiste diagnose te stellen. We maken verschillende scans van de darmen en meten het zuurstofgehalte.  

Behandeling

CMI is meestal goed te behandelen. Er zijn verschillende behandelingsopties mogelijk, maar meestal is er bij CMI een dotterbehandeling nodig. Deze behandeling zorgt ervoor dat er weer voldoende bloed, en dus ook zuurstof naar de darmen gaat. 

Bij een dotterbehandeling wordt er een klein ballonnetje opgeblazen in de bloedvaten. Hierdoor opent het bloedvat zich en stroomt het bloed er weer doorheen. Meestal wordt er ook een stent in het bloedvat geplaatst. We plaatsen de stent via een slagader in de lies of pols. De dotterbehandeling is een dagbehandeling en u kunt meestal dezelfde dag weer naar huis.  

Samenwerking met Franciscus Gasthuis & Vlietland 

Ons centrum werkt nauw samen met het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Patiënten die naar ons worden verwezen, kunnen hierdoor zorg ontvangen het Erasmus MC of in het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Lees ook het interview van Drs. Duygu Harmankaya en het interview met Dr. Desirée Leemreis-van Noord over het belang van vroege opsporing bij CMI. 

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Onze zorgverleners zetten zich elke dag in om patiënten met CMI de best mogelijke zorg te bieden. We zien patiënten vanuit heel Nederland, werken met de nieuwste technologie en zoeken continu samenwerking met andere organisaties. 

Nieuwste technieken 

Om de diagnose CMI vast te stellen maken we gebruik van de nieuwste technieken. Zo staat in ons centrum de eerste Photon Counting CT-scanner van Nederland, waarmee we de bloedvaten naar de darmen goed in beeld kunnen brengen. Ook hebben we als enige in Nederland een Visible Light Spectroscopie (VLS). Dit apparaat meet met behulp van licht het zuurstofgehalte in de maag en darmen.

Samenwerking

In ons centrum bespreken we het behandelplan van elke patiënt in een team met verschillende specialisten. In dit team zit bijvoorbeeld een maag darm lever arts, een interventieradioloog en een vaatchirurg. Samen bespreken zij de onderzoeken, stellen een diagnose en maken een behandelplan. 

Aandoeningen en ziektebeelden

In ons centrum behandelen we patiënten met maagdarmischemie (CMI). Bij deze aandoening krijgen de darmen te weinig zuurstof, meestal door verkalkte bloedvaten. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn en gewichtsverlies. De aandoening kan bij iedereen voorkomen, maar wordt het meest gezien bij vrouwen boven de 70 jaar.

Oorzaken

CMI kan ontstaan door verschillende oorzaken. Er zijn bijvoorbeeld meerdere aandoeningen die kunnen zorgen voor zuurstoftekort in de bloedvaten, waaronder: 

  • Atherosclerose 
  • Vasculitis 
  • Mesenteriale veneuze trombose
  • MALS syndroom: 
    Bij het mals syndroom is er een belangrijke slagader naar de darmen afgekneld door een truncus coeliacus bandje. Deze aandoening is zeldzaam en komt vooral voor bij jonge vrouwen. 

CMI komt vaak voor in combinatie met andere hart- en vaatziekten, zoals: 

  • COPD
  • Ernstig hartfalen
  • Pulmonale hypertensie
  • CMI komt ook vaker voor bij patiënten die dialyse ondergaan

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Wij werken onder andere nauw samen met het Medisch Spectrum Twente. We delen onze kennis en ervaring met dit ziekenhuis en hebben regelmatig overleggen. 

Ook zijn wij onderdeel van het Dutch Mesenteric Ischemia Study Group (DMIS). Dit is een nationaal platform voor MDL-artsen, vaatchirurgen en interventieradiologen. Met hen willen we de zorg rondom ischemie patiënten verbeteren. Samen werken we aan nieuwe richtlijnen, organiseren we symposia en verzorgen we onderwijsavonden voor medisch specialisten.

Wetenschappelijk onderzoek

In ons centrum doen we ook onderzoek naar CMI. Zo willen we het ontstaan van CMI beter begrijpen en nieuwe behandelingen ontwikkelen. Hieronder vindt u voorbeelden van onderzoeken en projecten waar wij aan mee werken of hebben gewerkt.

CoBaGI studie - onderzoek naar verschillende stents 

In dit onderzoek hebben we twee verschillende type stents bij patiënten met maagischemie met elkaar vergeleken. Een stent kan na verloop van tijd weer dicht gaan zitten en in dit onderzoek hebben we gekeken welk type stent het langst meegaat. De stent die volledig is bedekt met metaal bleek de beste stent voor de behandeling van maagdarm ischemie te zijn. 

PROMISE studie - onderzoek naar een test om zuurstoftekort in de darm op te sporen 

Op dit moment is er geen eenvoudige en goede test om aan te tonen dat een patiënt een zuurstofgebrek heeft in de darmen. CMI wordt hierdoor vaak niet op tijd herkend. Daarnaast zijn de huidige onderzoeken vaak belastend voor de patiënt. 

In deze studie onderzoeken we twee diagnostische tests die mogelijk op een snelle en minder belastende manier kunnen vaststellen of iemand zuurstofgebrek in de darmen heeft. We onderzoeken de volgende twee testen: 

  1. CT-scan:
    Voor de eerste test gebruiken we een bestaande CT-scan om de hoeveelheid kalk in de darmen te bepalen. Als iemand een hoge hoeveelheid kalk in de darmen heeft, is de kans op CMI groter.
  2. Ademtest:
    Bij de tweede test drinkt de patiënt een speciaal drankje en ademt daarna uit in een speciaal buisje. Met deze test kunnen we in het adem meten of er zuurstofgebrek in de darmen is. Zo kunnen we CMI straks hopelijk beter én sneller opsporen

Lees hier een interview over de ademtest op DOQ.nl met arts-onderzoeker Eva Bocharewicz en MDL-arts Desirée Leemreis-van Noord.

Europese richtlijnen 

Ons centrum nam het initiatief voor de eerste Europese richtlijn Chronische Maag-darmischemie die in 2020 is gepubliceerd. Door deze richtlijn is het voor artsen in heel Europa duidelijker hoe je CMI kunt diagnosticeren wat de behandelstappen zijn.

Klinieken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor