Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Inhalatieallergie

Inhalatieallergie is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen stoffen die uw kind kan inademen.

Inhalatieallergie: over deze aandoening

Wat is een inhalatieallergie?

Kinderen met een inhalatieallergie kunnen allergisch zijn voor stuifmeel van boompollen, graspollen, kruidpollen (hooikoorts), huisstofmijt en/of dieren.

  • Stuifmeel van bomen, grassen maar ook onkruid is in Nederland behalve in de winter dagelijks in de buitenlucht aanwezig. Bij allergische mensen die blootgesteld zijn aan stuifmeel komen de stoffen die klachten veroorzaken binnen een paar minuten vrij en veroorzaken niezen, jeuk in de neus en ogen, loopneus en benauwdheid met piepen (astma-aanval). Uren later ontstaat er ook allergische ontsteking in het slijmvlies van de neus, het bindvlies van het oog en rond de luchtwegen. Zijn de klachten al vroeg in het voorjaar aanwezig dan past dit bij een boompollenallergie. Treden de klachten pas op vanaf begin mei dan past dit bij een graspollenallergie. 
  • Niet stof maar allergenen in de uitwerpselen van huisstofmijten zijn de oorzaak van een huisstofmijtenallergie. Kinderen met huisstofmijtallergie klagen over een continu verkouden gevoel met een verstopte neus en neusafscheiding, dikke geïrriteerde ogen en soms astma. 
  • Niet de haren maar een reactie op de huidschilfers (roos) van dieren veroorzaakt een allergie voor dieren. Wel is het zo dat aan de haren vaak ook huidschilfers kleven. Als uw kind geen direct contact met dieren heeft dan kan hij toch klachten krijgen, bijvoorbeeld door kleding van anderen.

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Huidtest

We brengen een druppeltje met allergeen aan op de onderarm. Daarna prikken we met een fijn naaldje door dit druppeltje heen. Als er binnen vijftien minuten een rood bultje ontstaat dan is de test positief.

Bloedonderzoek

Bij het bloedonderzoek bepalen we of in het bloed van uw kind antistoffen aanwezig zijn die gericht zijn tegen de geteste inhalatieallergenen. De uitslag is na twee tot drie weken bekend.

Interpretatie van de allergietest

Belangrijk is dat een positieve huidtest of bloedtest niet automatisch betekent dat uw kind ook allergisch is. Dat is pas het geval als de uitslag van de test ook bij de klachten uw kind past.

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

  • De kinderarts-allergoloog voert met u het gesprek, onderzoekt uw kind en bepaalt welke aanvullende testen zullen plaatsvinden.
  • De kinderarts-allergoloog bespreekt de resultaten van het aanvullende onderzoek met u en stelt de behandeling in.
  • De doktersassistente voert de huidtesten uit die de kinderarts-allergoloog nodig vindt.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor