Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Behandeling

Immunotherapie

Injectiekuur met allergenen of smelt tabletten kuur met allergeen

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Er zijn twee soorten immunotherapie:

  1. Sublinguale immunotherapie (SLIT):  Kuur met smelt tabletten met allergeen. De eerste smelt tablet wordt op de polikliniek ingenomen en als dat goed gaat dan moet de patiënt 3 jaar lang elke dag een smelt tablet onder de tong nemen. Dit kan gewoon thuis. Er zijn smelt tabletten voor graspollen-, huisstofmijten- en binnenkort ook voor boompollenallergie.

  2. Subcutane immunotherapie (SCIT):  Injectiekuur met allergenen.  In het begin krijgt de patiënt iedere week een injectie, dit is de instelfase en gebeurt in het ziekenhuis. Tijdens deze instelfase krijgt de patiënt elke week een iets grotere hoeveelheid allergeen ingespoten. Dit om bijwerkingen te voorkomen. Daarna krijgt de patiënt elke 4 tot 6 weken een injectie met dezelfde hoeveelheid allergeen. De onderhoudsfase kan in de huisartsenpraktijk gebeuren. Er zijn injectiekuren voor huisstofmijtenallergie, hooikoorts en insectenallergie.

Voorbereiding

Immunotherapie werkt niet direct dus als u medicijnen tegen allergie inneemt, moet u hier niet gelijk mee stoppen. 

Ook kunnen allergietabletten de kans op klachten na een injectie verminderen.

Als u koorts heeft of ziek bent dan kan er geen injectie gegeven worden.

Bijwerkingen & complicaties

Er kunnen verschillende bijwerkingen optreden:

  •  bij het geven van injecties met een allergeen is er een kleine kans op een directe allergische reactie na de injectie.
     U moet daarom altijd een half uur na de injectie op de polikliniek blijven. 
     Na 6 tot 12 uur kan een zwelling ontstaan op de plek van de injectie. 
     Op de dag van de injectie en soms de dag erna kunt u zich een beetje grieperig voelen.

  •  Na het innemen van de smelttabletjes kan gelijk na het innemen en tijdens de eerste weken van de behandeling wat irritatie of zwelling in de mond ontstaan.

Immunotherapie kan op de polikliniek, bij de huisarts of thuis gegeven worden.


Resultaat

Het doel van immunotherapie is de neus- en oogklachten, en soms ook astma, te verminderen bij  boom- of graspollenallergie, huisstofmijtenallergie of kattenallergie. Dit gebeurt al in de eerste twee jaar van de behandeling. Het derde jaar is nodig om ervoor te zorgen dat dit resultaat blijvend is. 

Na de instelfase van de injectiekuur met insectengif is de patiënt al beschermd tegen een ernstige allergische reactie na een wespen- of bijensteek. De bescherming is blijvend als de hele injectiekuur klaar is.

Controle op effect en bijwerkingen van immunotherapie zijn gepland in de periode dat de meeste klachten te verwachten zijn (bijv. in de tijd dat grassen of bomen bloeien) of ieder jaar in het geval van een insectengifallergie.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Een patiënt komt in aanmerking voor immunotherapie:

  • als men, ondanks gebruik van ontstekingsremmende neusspray en antihistaminica, nog allergische oog- en neusklachten heeft. Men mag niet veel last hebben van astma of een huisdier in huis hebben waarvoor men allergisch is.

  • indien men een allergische reactie heeft gehad op een bijeënsteek of wespensteek. Niet altijd kan een behandeling gegeven worden.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor