Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Beenmergpunctie

Een beenmergpunctie is een onderzoek waarbij de arts wat beenmerg uit het bot haalt. Een beenmergpunctie vindt altijd onder narcose plaats.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Bij een beenmergpunctie nemen we beenmerg af uit de grote botten in het bekken. Dit kunnen we zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van het bekken doen. Hierbij prikken we met een naald door de huid en vervolgens in het bot, waar we dan het beenmerg afnemen.

Hoe gaan we te werk?

Voordat we een beenmergpunctie doen, brengen we uw kind onder narcose, zodat hij niets meer voelt. Na afloop krijgt uw kind een pleister op de heup of op de rug. Het beenmerg brengen we naar het speciale beenmerglaboratorium. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Wat is het doel?

Het beenmerg zit in de holte van alle botten in het lichaam. In het beenmerg vindt de aanmaak plaats van rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Een beenmergpunctie kan nodig zijn om een diagnose te stellen of om het effect van een behandeling tussentijds te onderzoeken.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Tijdens of na de punctie verwachten wij geen complicaties. Wel kunnen er complicaties optreden door de narcose. De anesthesioloog geeft hierover meer informatie.

Na het onderzoek in het ziekenhuis

Soms is het voor ons lastig om beenmerg uit het bot te verkrijgen. Uw kind kan dan een beurs gevoel overhouden aan de heup. U mag daarna gerust paracetamol geven.

Na het onderzoek thuis

Thuis kan uw kind nog een tijdje een beurs gevoel houden. U mag dan gerust wat paracetamol geven. De pleister mag er de dag na de ingreep weer af. Uw kind kan de dag na de ingreep weer onder de douche of in bad.

Uitslag

De behandelend arts zal met u een afspraak maken over de uitslag van de beenmergpunctie.

Wanneer neemt u contact op?

Als het wondje blijft bloeden, moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Aandoeningen

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor