Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Operatie aan het hart en/of de grote bloedvaten

Er zijn veel verschillende operaties aan het hart en/of de grote bloedvaten bij kinderen die in ernst en complexiteit verschillen. Op deze pagina leest u de algemene gang van zaken rondom een operatie aan het hart en/of de grote bloedvaten bij kinderen.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is het?

Samen met de afdeling cardiothoracale chirurgie van het Erasmus MC zijn wij het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen in Rotterdam. De cardiothoracalechirurgen van deze afdeling voeren de operaties aan het hart en/of de grote bloedvaten bij kinderen uit. U maakt kennis met de cardiothoracalechirurg op het pre-operatieve spreekuur van de verpleegkundig consulent kindercardiologie.

Hoe gaan we te werk?

Voor de operatie gaat uw kind onder narcose. Om aan het hart en /of de grote bloedvaten te kunnen opereren moeten we het hart in veel gevallen stilleggen. Om dit veilig te doen houdt de hart-long machine de bloedsomloop in stand. U leest hier meer over in de patiëntfolder:

U hoort van het behandelteam welke operatie er bij uw kind nodig is en hoe we deze uitvoeren.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om de aandoening van uw kind te verhelpen of te verbeteren.

Voorbereiding

Om u voor te bereiden op de komende operatie krijgt u thuis de patiëntfolder Operatie aan het hart en/of de grote bloedvaten en de inloggegevens van de app kindercardiologie toegestuurd. 

Daarna krijgt u een uitnodiging voor het pre-operatieve spreekuur van de verpleegkundig consulent kindercardiologie. Het pre-operatieve spreekuur van de verpleegkundig consulent kindercardiologie is er om te zorgen dat voor een operatie alles duidelijk is voor u en uw kind. U praat met de cardiothoracale chirurg, de cardiothoracale anesthesioloog en de verpleegkundig consulent kindercardiologie. De laatste pre-operatieve onderzoeken, die nog nodig zijn, doen we ook tijdens dit spreekuur. U krijgt een rondleiding over de afdeling Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen en uw kind krijgt de Tikkiering. Een gastvrouw begeleidt u en uw kind naar de verschillende gesprekken en onderzoeken.
 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

De cardiothoracale chirurg bespreekt de mogelijke bijwerkingen, risico’s en complicaties met u op het pre-operatieve spreekuur.

Kort na de operatie

Na de operatie verblijft uw kind eerst op de intensive care en daarna op de verpleegafdeling. Het behandelteam vertelt u dagelijks hoe het met uw kind gaat en wat het behandelplan is.

Thuis

Voordat uw kind van het behandelteam weer naar huis mag, krijgt u een ontslaggesprek met de verpleegkundig consulent kindercardiologie. In dit gesprek bespreekt de verpleegkundig consulent met u waar u thuis op moet letten en wanneer u contact op moet nemen met het ziekenhuis. U krijgt ook een ontslagformulier mee met de leefadviezen voor de eerste periode na de operatie. De verpleegkundig consulent neemt zelf ook telefonisch contact met u op om te vragen of alles naar wens verloopt. Dit gebeurt na twee dagen.

Na het ontslag wordt uw kind verder gevolgd op de polikliniek door de kindercardioloog. U krijgt een afspraak mee voor de eerste controle.

Resultaat

Uw behandelend kindercardioloog bespreekt het resultaat van de operatie en het verdere behandelplan met u.

Wanneer neemt u contact op?

Tijdens het onslaggesprek met de verpleegkundig consulent kindercardiologie krijgt u te horen wanneer u contact moet opnemen met het behandelteam.

De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn voor u en uw kind een vast aanspreekpunt tijdens de behandeling door de kindercardiologen. Zij geven voorlichting rondom operaties en ingrepen. Natuurlijk vervangen zij niet de gesprekken met de artsen en verpleegkundigen. Zij zijn een aanvulling daarop. De begeleiding van de verpleegkundig consulenten kindercardiologie is er voor in het ziekenhuis, op de polikliniek maar ook voor de thuissituatie.

Bereikbaarheid

De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur via 06 248 513 57, via e-mail of via de BeterDichtbij app.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor