Sophia Kinderziekenhuis

specialism
Specialisme

Kinder­cardiologie

Onze kindercardiologen houden zich bezig met de behandeling van kinderen met aangeboren hartafwijkingen, verworven hartziekten en ritmestoornissen.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Voor de diagnose van een aangeboren hartafwijking gebruiken wij echocardiografie en andere onderzoeksmethoden. Wij stellen diagnoses bij ongeboren kinderen, (premature) baby's, kinderen en jongvolwassenen. Op onze polikliniek en binnen de kliniek vinden per jaar meer dan 6.000 echocardiografieën en ECG’s plaats. Als het nodig is, dan kunnen wij speciale onderzoeken doen, zoals een slokdarm-echo, MRI en CT-scan

Wij doen ongeveer 450 operaties bij patiënten met aangeboren hartafwijkingen en voeren 250 hartcatheterisaties uit bij kinderen, waarvan circa 200 interventies zijn. 

De behandeling van hartfalen (cardiomyopathie) is ons speerpunt. Als enige in Nederland doen we harttransplantaties bij kinderen: ongeveer vier tot tien keer per jaar. Als een donorhart niet snel genoeg beschikbaar is, zetten we een steunhart in. 

Ook doen wij ablaties, in samenwerking met de electrofysiologen van de volwassen cardiologie. 

Wat willen we bereiken?

We willen bereiken dat kinderen met hartproblemen een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden: gewoon naar school en kunnen sporten. 

Afhankelijk van de diagnose lossen we de meeste problemen op. Bij complexe aandoeningen kunnen we zo veel verbeteren, dat deze kinderen oud kunnen worden met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. 

Als een kind de volwassen leeftijd bereikt, verwijzen we hem/haar door naar de 'congenitaal' cardiologen in het Erasmus MC. Daar is een team aanwezig van in aangeboren hartafwijkingen gespecialiseerde cardiologen die de zorg van ons kunnen overnemen, in goed onderling overleg. 

Waarom naar het Erasmus MC-Sophia?

Om u goed voor te bereiden op uw bezoek is onze mooie en duidelijke app kindercardiologie een absolute aanrader.

Ons specialisme staat internationaal bekend om de diagnose en behandeling van hartproblemen. Als grootste kindercardiologisch centrum van Nederland bieden wij alle mogelijke vormen van behandelingen en chirurgische ingrepen en dat maakt ons uniek. Voor kinderen hebben we een uitgebreid katheterisatie- en harttransplantatieprogramma.

Daarnaast hebben we als grootste kinderziekenhuis van Nederland het breedste scala aan specialisten in huis. Als er tijdens de behandeling problemen ontstaan aan andere organen, hebben we alle ondersteunende specialisten in huis om ons te helpen bij de behandeling. 

Gezin in wachtkamer

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Samenwerking

Sinds 2015 heeft het Erasmus MC-Sophia een intensief samenwerkingsverband met het Radboudumc op het gebied van kindercardiologie en kindercardiochirurgie. Wij zijn een centrum op twee locaties, waarbij operaties en hartkatheterisaties in Rotterdam plaatsvinden. 

Twee van onze kindercardiologen in het Erasmus MC-Sophia werken voor het vaststellen van hartafwijkingen voor de geboorte intensief samen met de gynaecologen. 

Onze internationaal bekende specialisten hebben wereldwijd contacten en zetten deze in voor de beste zorg voor onze patiënten. 
 

Onze polikliniek(en)

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor