Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Steunhart bij kinderen

Ventricle Assist Device

Tijdens deze operatie plaatsen we een steunhart bij uw kind. Een steunhart bestaat uit een ondersteunende pomp om het bloed rond te pompen als het hart dat zelf niet meer kan.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Met een steunhart behandelen we ernstig hartfalen. Het steunhart bestaat uit een ondersteunende pomp om het bloed rond te pompen als het hart het zelf niet meer kan. Meestal gaat het alleen om een linker kamer pomp, maar we kunnen ook een linker kamer pomp én een rechter kamer pomp plaatsen. Het is afhankelijk van de onderliggende aandoening of het mogelijk is een steunhart te plaatsen. Uw kindercardioloog vertelt u de details van de mogelijkheden voor een steunhart voor uw kind. 

Meer informatie leest u in de patiëntenfolder steunhart voor kinderen.

Hoe gaan we te werk?

Het behandelteam vertelt u wat voor uw kind van toepassing is. In onderstaande patiëntenfolder leest u meer informatie:

Wat is het doel?

Met een steunhart overbruggen we de wachttijd op een harttransplantatie tot er een donorhart is.

Voorbereiding

Om u voor te bereiden op een steunhart ontvangt u uitgebreide informatie van de gespecialiseerde kindercardioloog in hartfalen / harttransplantatie en van de kinderthoraxchirurg. U krijgt aanvullende informatie van de verpleegkundig consulent. 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

De kindercardioloog van het hartfalenteam en de kinderthoraxchirurg bespreken de mogelijke bijwerkingen, risico’s en complicaties met u. De eerdergenoemde folders geven aanvullende informatie.

Kort na de operatie

Na het plaatsen van een steunhart wordt uw kind op de IC behandeld. We controleren regelmatig de instellingen van het steunhart, en doen daarnaast aanpassingen in de verschillende medicijnen en de hoeveelheid vocht- en voeding. De eerdergenoemde folder steunhart voor kinderen geeft aanvullende informatie.

Thuis

Uw kind wordt behandeld door het harttransplantatieteam. Afhankelijk van het soort steunhart kan uw kind als het stabiel is mogelijk met het steunhart naar huis. Het behandelteam vertelt u wat voor uw kind van toepassing is. Als u met uw kind naar huis kunt, begeleidt het behandelteam u daar uitgebreid bij. U komt dan voor poliklinische controles naar het harttransplantatie spreekuur. 

Resultaat

Het behandelteam bespreekt de bevindingen en de uitslagen en vervolgbehandeling met u en uw kind.

Wanneer neemt u contact op?

Als het mogelijk is met het steunhart naar huis te gaan wordt u daarin uitvoerig begeleid door het behandelteam, zodat u helemaal op de hoogte bent van wat u thuis moet doen. U krijgt duidelijke adviezen en en een lijst belangrijke telefoonnummers mee. U krijgt daarnaast ook te horen wanneer en met wie u contact op moet nemen en u heeft regelmatig contact met de verpleegkundig consulent. De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn voor u en uw kind een vast aanspreekpunt tijdens de behandeling door de kindercardiologen. Natuurlijk vervangen zij niet de gesprekken met de artsen en verpleegkundigen. Zij zijn een aanvulling daarop.

Bereikbaarheid

De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur via 06 248 513 57, via e-mail of via de BeterDichtbij app.

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor