Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Gedilateerde Cardiomyopathie (DCMP)

Hartfalen

Bij deze aandoening faalt het hart omdat de hartspier niet goed kan functioneren. De pompfunctie van het hart is verminderd.

Gedilateerde Cardiomyopathie (DCMP): over deze aandoening

Wat is Gedilateerde Cardiomyopathie (DCMP)?

Bij deze aandoening faalt het hart omdat de hartspier ziek is en niet goed kan functioneren. De pompfunctie van het hart is verminderd. De pompfunctie van het hart is licht, matig of ernstig verminderd. De oorzaak is een zieke hartspier. Het hart is verwijd en heeft meestal een dunne wand. Soms zorgt deze aandoening voor hartritmestoornissen. Uw kindercardioloog vertelt u de details van de aandoening van uw kind.

Meer informatie over deze aandoening leest u in de informatiefolder Gedilateerde cardiomyopathie bij kinderen of op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG) en prikken we bloed. Meestal is er ook een holteronderzoek nodig. Als het nodig is maken we een fietsergometrie (inspanningstest) of een MRI-scan van het hart

Behandeling

Uw behandelend kindercardioloog stelt samen met het hartfalenteam een behandelplan op. Dit plan bestaat uit medicatie en leefregels over vocht- en voedinginame. Soms is een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) nodig. In ernstige gevallen is een steunhart en/of harttransplantatie de enige mogelijke behandeling.

Operatie

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Afhankelijk van de ernst van de afwijking wordt uw kind verder behandeld door het hartfalenteam. Voor hen is er een speciaal hartfalenspreekuur. Aanvullende informatie krijgt u van de verpleegkundig consulent kindercardiologie.

Tijdens de opnames voor klinische onderzoeken en behandeling ziet u ook andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigenvan het Kinderthoraxcentrum en/of de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor