Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Spreekuur

Hartfalen

Wanneer: donderdag
Gebouw: Polikliniek Kinderthoraxcentrum, 2e etage, D-gang

Op dit spreekuur zien wij kinderen met hartfalen. Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Er zijn verschillende oorzaken voor hartfalen, waaronder een hartspierziekte (cardiomyopathie).

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Tijdens het spreekuur hartfalen meten en wegen wij uw kind. Daarna meten wij de bloeddruk van uw kind en maken wij een echo van het hart of een hartfilmpje (Electrocardiogram of ECG). Soms prikken wij ook een beetje bloed.

Met de kindercardioloog kunt u daarna bespreken hoe het met uw kind gaat. Vaak doet hij ook een lichamelijk onderzoek. Vervolgens bespreekt de arts met u de uitslagen en stelt hij een behandelplan op. In het behandelplan staan de medicijnen die uw kind krijgt en afspraken over de inname van eten en drinken.

De medicijnen moeten ervoor zorgen dat het hart en de bloedsomloop van uw kind ondanks de zieke hartspier zo goed mogelijk werkt. De eventuele vermindering van de dagelijkse inname van eten en drinken, zorgt ervoor dat het hart van uw kind het makkelijker krijgt omdat het minder vocht hoeft rond te pompen.
 

Onze begeleiding

Kindercardioloog

U komt op het spreekuur bij een kindercardioloog die gespecialiseerd is in hartfalen bij kinderen. Deze kindercardioloog bespreekt met u de diagnose en het behandelplan.

Verpleegkundig consulent

De verpleegkundig consulent kindercardiologie helpt u met de medicijnen van uw kind. Ook geeft zij uitleg en praktische tips over eten en drinken, omdat het belangrijk is dat uw kind niet teveel vocht inneemt.
 

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Behandelteam

Heeft uw kind hier binnenkort een afspraak?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor