Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Echo van het hart

Echocardiografie

Een echo is een opname van het hart gemaakt met behulp van geluidsgolven. Op een echo zijn de bouw, structuur en werking van het hart goed zichtbaar.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een bed. Voor het maken van een echo krijgt uw kind eerst gel op de borst aangebracht, daarna kan met een 'echo-kop' op de borst de echofilm gemaakt worden.

Echo baby met moeder erbij
Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor het onderzoek. Het is wel belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk ligt tijdens het maken van de echo. Het hele onderzoek duurt tussen de tien en twintig minuten en is geheel pijnloos.

Er zijn speciale echotechnieken waarbij met moderne apparatuur afbeeldingen van het hart gemaakt kunnen worden. Voor sommige hartafwijkingen moeten wij een slokdarmecho doen. Dit wordt onder narcose gedaan. Dit gebeurt in een dagopname. Er wordt een speciale echokop in de slokdarm ingebracht, waardoor het hart nog beter in beeld gebracht kan worden.

Wat is het doel?

Op een echo zijn de bouw, structuur en werking van het hart goed zichtbaar. Ook de snelheid en richting van de bloedstroom kunnen we meten.

echo bij een kind 

Aandoeningen

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor