Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Restrictieve Cardiomyopathie RCMP

Hartfalen

Bij deze aandoening faalt het hart omdat de hartspier niet goed kan functioneren.

Restrictieve Cardiomyopathie RCMP: over deze aandoening

Wat is Restrictieve Cardiomyopathie RCMP?

Wat is deze aandoening?

Bij deze aandoening faalt het hart omdat de hartspier ziek is en niet goed kan functioneren. Het hart is te stijf en daardoor is de vulling van het hart verminderd. Deze aandoening is soms licht of matig, maar er bestaat ook een ernstige vorm. Soms zorgt deze aandoening voor hartritmestoornissen. Uw kindercardioloog vertelt u de details van de aandoening van uw kind. Dit ziektebeeld lijkt erg op het ziektebeeld van een gedilateerde cardiomyopathie. De klachten, verschijnselen en gevolgen gelden ook voor restrictieve cardiomyopathie. Uw behandelend kindercardioloog vertelt u wat bij uw kind van toepassing is.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG) en prikken we bloed. Meestal is er ook een holteronderzoek nodig. Als het nodig is doen we een fietsergometrie (inspanningstest) en een maken we een MRI-scan van het hart.

Behandeling

Uw behandelend kindercardioloog stelt samen met het hartfalenteam een behandelplan op. Dit plan bestaat uit medicatie en leefregels over vocht- en voedinginame. Soms is een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) nodig. In ernstige gevallen is een steunhart en/of harttransplantatie de enige mogelijke behandeling.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Afhankelijk van de ernst van de afwijking wordt uw kind verder behandeld door het hartfalenteam. Voor hen is er een speciaal hartfalenspreekuur. Aanvullende informatie krijgt u van de verpleegkundig consulent kindercardiologie. Tijdens de opnames voor klinische onderzoeken en behandeling ziet u ook andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en/of de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor