Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Spreekuur

Verpleegkundig Voorlichtingsspreekuur Verloskunde en Foetale geneeskunde

Wanneer: Maandag t/m vrijdag
Gebouw: Ba 2e etage, Polikliniek Verloskunde en Foetale Geneeskunde

Tijdens dit spreekuur geven wij u meer informatie over de zwangerschap, mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap en pijnbestrijding tijdens de bevalling. Er is ook ruimte voor algemene, praktische en persoonlijke vragen.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Wat kunt u verwachten?

Als u onder controle bent bij onze polikliniek Verloskunde en Foetale geneeskunde, bezoekt u dit spreekuur tijdens uw zwangerschap twee keer: tijdens uw allereerste afspraak op de polikliniek en rond de 30e week van uw zwangerschap. Deze afspraken zijn meestal aansluitend aan uw zwangerschapscontrole bij de gynaecoloog, verloskundige of arts assistent. Over deze controles leest u meer in de patiëntenfolder 'Zwanger en onder controle'.

Mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap

Als zwangere heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken op aandoeningen of lichamelijke afwijkingen (screenen). Deze onderzoeken zijn niet verplicht, u beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen. U kunt op de website Pre- en neonatale screeningen (PNS) zien welke onderzoeken dit zijn. 

Tijdens uw intake op het Verpleegkundig Voorlichtingsspreekuur zal de verpleegkundige vragen of u meer informatie wilt over de NIPT. Daarnaast vraagt de verpleegkundige of u wilt deelnemen aan de 13 en 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. Als u hiervoor kiest worden de gegevens (anoniem) gebruikt voor medisch wetenschappelijk onderzoek.

Als u meer informatie over de onderzoeken wilt, kunt u met de verpleegkundige een afspraak inplannen voor een uitgebreid gesprek op het counselingsspreekuur en het onderzoek dezelfde dag laten afnemen.

Risicofactoren zwangerschap

De R4U is een vragenlijst over verschillende risicofactoren in de sociale omgeving, psychische gesteldheid, leefstijl, medische gezondheid en risicofactoren voor en tijdens de zwangerschap. Deze vragenlijst wordt tijdens uw intake ingevuld door de zorgverlener, met als doel eventuele risicofactoren vroeg te herkennen en te kijken waar we u eventueel extra ondersteuning kunnen aanbieden.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?

Tijdens dit spreekuur wordt u geholpen door ons vaste team van verpleegkundigen van de afdeling Verloskunde en Foetale geneeskunde.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Dit spreekuur is voor zwangeren die een medische indicatie hebben en dus een medische reden hebben om voor de controles in de zwangerschap en de bevalling naar de polikliniek en afdeling Verloskunde en Foetale geneeskunde van het Erasmus MC te komen.


Behandelteam

  • A. Baas, verpleegkundige.
  • A. Laarman, verpleegkundige. 
  • A. van Dijk- van Bergen, verpleegkundige. 
  • B. Yuksel- Kepir, verpleegkundige.
  • H. Ceriter, verpleegkundige.
  • M. Roos, verpleegkundige.

Heeft uw kind hier binnenkort een afspraak?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor