Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Welkom bij Erasmus MC

Waarmee kunnen we u helpen?

Binnenkort naar ons ziekenhuis?

We vertellen u graag stap voor stap wat er gaat gebeuren en hoe u zich kunt voorbereiden.
Bereid u voor
Meer Amazing Erasmus MC
 • Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC: pilot op IC met nieuwe beademingsvorm

  Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC: pilot op IC met nieuwe beademingsvorm

  Het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis starten als eerste multicenter ter wereld een pilot met flow-gecontroleerde beademing bij IC-patiënten met de ernstige longaandoening acute respiratory distress syndrome (ARDS). De studie moet uitwijzen of de nieuwe vorm van beademing de longen minder belast, wat uiteindelijk beter is voor de patiënt.

  Lees meer
 • Flashmob-studie naar angst, stress en pijn rond operatie

  Flashmob-studie naar angst, stress en pijn rond operatie

  Dat een patiënt voor en na een operatie pijn, angst, stress en slaapproblemen kan ervaren, is bekend. Maar hoeveel patiënten hebben daar eigenlijk last van en hoe ernstig zijn hun klachten? 29 ziekenhuizen in het hele land zoeken dat uit op 29 november 2023, tijdens het flashmob-onderzoek van wetenschappelijk onderzoeker Jetske Stoop.

  Lees meer
 • Nieuwe signalen ontdekt in de kleine hersenen

  Nieuwe signalen ontdekt in de kleine hersenen

  Eerder werd aangenomen dat de typen hersenactiviteit die ten grondslag liggen aan beweging er verschillend uitzien in verschillende delen van de hersenen, zoals de hersenschors en de kleine hersenen, ook bekend als het cerebellum. Wetenschappers van het Erasmus MC hebben een ontdekking gedaan die dit tegenspreekt.

  Lees meer
 • Hoofd Erasmus Dierexperimenteel Centrum: meer openheid over dierproeven

  Hoofd Erasmus Dierexperimenteel Centrum: meer openheid over dierproeven

  Directeur dr. Martje Fentener van Vlissingen vertrekt bij het Erasmus Dierexperimenteel Centrum. Ze gaat met pensioen. In de ruim 20 jaar dat ze hier werkte, stimuleerde ze meer publieksinformatie over dierproeven. Zorgen zijn er ook: ‘Het debat over dierproeven wordt soms genuanceerd, maar soms ook agressief gevoerd. En de overheid werkt polarisatie in de hand.’

  Lees meer
 • ‘Mesh na openbuikoperatie aanbevolen bij patiënt met overgewicht’

  ‘Mesh na openbuikoperatie aanbevolen bij patiënt met overgewicht’

  Een mesh-implantaat ofwel een matje verkleint het risico op een littekenbreuk in de jaren na een openbuikoperatie. Vooral bij patiënten met overgewicht zou de buik voortaan met een mesh-versteviging moeten worden gesloten. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek geleid door prof. dr. Hans Jeekel van het Erasmus MC, gepubliceerd in The Lancet Regional Health: […]

  Lees meer
 • Dit gebeurt er in de kleine hersenen bij de pavlovreactie

  Dit gebeurt er in de kleine hersenen bij de pavlovreactie

  Wetenschappers van het Erasmus MC, het Nederlands Herseninstituut en het Portugese Champalimaud Center for the Unknown hebben ontrafeld wat er in het brein gebeurt bij de pavlovreactie. Bij het aanleren van de reactie blijkt niet – zoals gedacht – alleen de cortex van de kleine hersenen betrokken, maar spelen ook de kernen in dat hersendeel […]

  Lees meer
Amazing Erasmus MC nieuwsbrief
Aanmelden
Alle nieuwsberichten
 • Nieuws

  DNA-tentoonstelling op de balustrade in de Passage

  Op de balustrade in de hal van het Erasmus MC is vanaf woensdag 22 november de expositie DNA MATTERS te zien. In de tentoonstelling worden bezoekers meegenomen langs de ontwikkelingen in het DNA-onderzoek, van 1960 tot nu.

  Lees meer
 • Nieuws

  Webinar voor transplantatiepatiënten over medicatie en therapietrouw

  Op maandag 27 november 2023 van 19.00 - 20.00 uur is er een online informatiebijeenkomst voor transplantatiepatiënten over medicatie en therapietrouw.

  Lees meer
 • Nieuws

  Marjan Trompetter nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

  Marjan Trompetter zal per 1 januari 2024 aantreden als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Erasmus MC. Zij is daartoe benoemd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Marjan Trompetter volgt Gijs de Vries op, van wie de tweede benoemingstermijn 31 december 2023 eindigt.

  Lees meer
 • Nieuws

  Kom naar de openbare les: "Hartinfarct mysterie ontrafeld, nu nog de behandeling"

  Op woensdag 8 november organiseert de afdeling Cardiologie namens het Thoraxcentrum van het Erasmus MC de inspirerende openbare les "Hartinfarct mysterie ontrafeld, nu nog de behandeling". Deze les is kosteloos toegankelijk voor iedereen.

  Lees meer
 • Nieuws

  Koninklijke onderscheiding voor Casper van Eijck

  Onze chirurg prof. Casper van Eijck heeft vrijdag 27 oktober tijdens zijn afscheidssymposium voor collega’s en patiënten een koninklijke onderscheiding ontvangen. Demissionair minister Ernst Kuipers van VWS speldde hem de versierselen op. Van Eijck is bevorderd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

  Lees meer
 • Nieuws

  Erasmus MC onderschrijft genomen besluit voor twee kinderhartcentra in belang patiënt

  Wij hebben kennisgenomen van de plannen tot samenwerking tussen Amsterdam UMC, Leiden UMC en Utrecht UMC op het gebied van de kinderhartzorg. Samenwerking tussen zorgaanbieders is essentieel. Deze samenwerking van deze drie UMC's staat los van de noodzaak tot concentratie van de kinderhartchirurgie.

  Lees meer
Hartje 

Hartje Rotterdam: Steun ons hartonderzoek

Patiëntenervaring

Onze patiënten geven onze zorg gemiddeld een 8.6

Patiëntenervaringen in het Erasmus MC
8.6

Voor het leven van morgen

Ontdek hoe wij als universitair medische centra gezamenlijk werken aan een steeds betere gezondheid voor iedereen.