Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Hartje Rotterdam

Ongeveer 1 op de 100 baby's wordt geboren met een hartafwijking. In het Kinderthoraxcentrum doen we baanbrekend onderzoek om deze kinderen een betere toekomst te geven.

Uniek in Nederland

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aangeboren hartafwijkingen en  andere organen in de borstkas. Het is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Ook de nauwe samenwerking tussen alle specialisten in dit centrum is uniek in Nederland. Door optimale zorg en behandeling is de kans op overleving van kinderen met aangeboren hartafwijkingen tegenwoordig een stuk groter. Maar we zijn er nog niet. Om de kwaliteit van leven van deze patiënten te verbeteren is verder onderzoek nodig. 

IGJ Rapport: ‘Goede en veilige zorg kinderhartchirurgie’ 

De Inspectie Gezondheidszorg Jeugd (IGJ) concludeert dat er goede en veilige zorg wordt uitgevoerd in het Kinderthoraxcentrum. Wel roepen ze de vier Nederlandse kinderhartcentra op tot het blijven investeren in de samenwerking.
 
IGJ Rapport Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis: ‘Het was goed te horen dat het hartcentrum aangaf zeker actief contact te willen en zullen blijven zoeken met de andere centra, niet alleen voor de individuele patiëntenzorg en de bijbehorende MDO’s, maar ook voor uitwisseling van fellows en met bijdragen aan de landelijke complexe casusbespreking. Dit voor het behoud van kwaliteit van de zorg in het bijzonder de congenitale cardiothoracale chirurgie en katheterinterventies bij kinderen met een aangeboren hartafwijking in Nederland.’ 
 
De inspectie heeft de minister in 2021 geadviseerd het aantal centra waar kinderhartchirurgie wordt uitgevoerd bij heel kwetsbare kinderen terug te brengen van vier naar twee. De IGJ bezocht de vier centra en bracht een rapport uit. Lees het persbericht op de site van IGJ.

Kinderhartje in 3D model

Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

Lees meer op Amazing Erasmus MC

Steun ons hartonderzoek

Met uw hulp maken we meer hartonderzoek mogelijk. Voor een beter leven van kinderen en volwassenen met een hartafwijking. U kunt verschillende onderzoeken steunen.

 


Maak sporten gezond en leuk

Alle kinderen moeten kunnen sporten. Ook kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Stop plotselinge hartstilstand bij kinderen

Plotse hartstilstand is de oorzaak van 10% van de overlijdens op kinderleeftijd in Nederland. Dat aantal moet omlaag.

Voorkom
moedersterfte

Ook vrouwen met een hartafwijking verdienen een gezonde zwangerschap.

Meer Hartje Rotterdam artikelen
 • Dex werd geboren met een extra bloedvat in de buurt van zijn hart

  Dex werd geboren met een extra bloedvat in de buurt van zijn hart

  De tweejarige Dex Verheijen is geboren met een aandoening die zo zeldzaam is dat de kindercardioloog hem alleen kende uit de boeken. Hij had een abnormale verbinding tussen twee bloedvaten. Voor de behandeling kwam hij van Nijmegen naar Rotterdam. ‘Een paar uur na de ingreep zat hij alweer te spelen in zijn bedje.’

  Lees meer
 • Erasmus MC verheugd over besluit voorzieningenrechter

  Erasmus MC verheugd over besluit voorzieningenrechter

  Het Erasmus MC is verheugd over de uitspraak van de voorzieningenrechter dat er geen reden is het besluit van demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de concentratie van kinderhartchirurgie en -interventies naar twee centra in Nederland te pauzeren.

  Lees meer
 • Erasmus MC verheugd over besluit concentratie kinderhartchirurgie

  Erasmus MC verheugd over besluit concentratie kinderhartchirurgie

  De Raad van Bestuur van het Erasmus MC is verheugd over het definitieve besluit van de minister van VWS om operaties en interventies voor volwassenen en kinderen met aangeboren hartafwijkingen te concentreren in twee centra: het Erasmus MC en het UMCG.

  Lees meer
 • Maak kennis met ons centrum voor aangeboren hartafwijkingen

  Maak kennis met ons centrum voor aangeboren hartafwijkingen

  Minister Ernst Kuipers van VWS heeft het voorgenomen besluit genomen om het Erasmus MC en UMC Groningen aan te wijzen als interventiecentra voor patiënten met een aangeboren hartafwijking. We krijgen hier de afgelopen dagen veel vragen over. Maak hieronder kennis met ons centrum.

  Lees meer
 • Reactie op voorgenomen besluit kinderhartcentra

  Reactie op voorgenomen besluit kinderhartcentra

  De minister van VWS heeft vandaag het voorgenomen besluit bekend gemaakt dat de operaties en interventies bij patiënten met een aangeboren hartafwijking geconcentreerd worden in het Erasmus MC en het UMCG. Het is goed dat er daarmee duidelijkheid is gekomen voor patiënten, ouders en behandelaars. Het is fijn dat wij met deze zorg door kunnen […]

  Lees meer
 • Dekkerbeurs voor kindercardioloog Beatrijs Bartelds

  Dekkerbeurs voor kindercardioloog Beatrijs Bartelds

  Kindercardioloog dr. Beatrijs Bartelds van het Erasmus MC onderzoekt hoe ze toekomstige hartproblemen kan voorkomen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daarvoor krijgt ze de Dekkerbeurs Clinical Established Investigator van de Hartstichting.

  Lees meer

Hartje Rotterdam in de media: bekijk het overzicht. >>> 


Kinderthoraxcentrum Hartje Rottedam