Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Onze expertise

Bij het Hart en Vaat Instituut behandelen we alle soorten hart- en vaatziekten. Van veelvoorkomende aandoeningen zoals beroertes, hartinfarcten en hartritmestoornissen, tot complexe en zeldzame aandoeningen zoals aangeboren hartafwijkingen en erfelijk hoog cholesterol.

Aandoeningen bij volwassenen

Herseninfarct

Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een slagader in de hersenen af. Een deel van de hersenen krijgt daardoor geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Dit hersendeel kan beschadigd raken. Een herseninfarct valt samen met een hersenbloeding onder de verzamelnaam 'beroerte'

Lees meer over herseninfarcten.

Hersenbloeding

Een hersenbloeding is een bloeding in het hersenweefsel. Door de bloeding krijgt een deel van de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Dit hersendeel raakt daardoor beschadigd. Een hersenbloeding valt samen met een herseninfarct onder de verzamelnaam 'beroerte'. 

Lees meer over hersenbloedingen.

Hartinfarct

Bij een hartinfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat van het hart af. Hierdoor krijgt een deel van het hart geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Dit veroorzaakt schade aan het hart.

Hartfalen

Hartfalen is een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart ernstig verminderd is. Het hart is dan niet goed meer in staat om het bloed door het hele lichaam te pompen. Patiënten kunnen door hartfalen kortademig zijn en vocht vasthouden.

Perifeer vaatlijden

Bij perifeer vaatlijden is er een vernauwing in de slagaders in de benen. Hierdoor kunnen mensen last krijgen van pijn in de benen (etalagebenen). De pijn ontstaat meestal tijdens het lopen en zit vaak in de kuiten.

Lees meer over perifeer vaatlijden.

Hartritmestoornis

Bij een hartritmestoornis is er een afwijking in het ritme van de hartslag. De hartslag is te snel, te langzaam of onregelmatig. Een hartritmestoornis ontstaat doordat de elektrische geleiding in het hart verstoord is.

Trombose

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Meestal gebeurt dit in de benen, dat noemen we een trombosebeen. Het bloedstolsel kan ook losschieten en in de longen terechtkomen. Dit is een longembolie. Trombose kan ook een hart- of herseninfarct veroorzaken.

Hoge bloeddruk (hypertensie)

Hoge bloeddruk wordt ook hypertensie genoemd. Hypertensie verhoogd het risico op hart- en vaatziekten en kan ook leiden tot nierschade. Vrouwen die in de zwangerschap hoge bloeddruk of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) hebben gehad, hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Lees meer over hypertensie.

Hoog cholesterol (hypercholesterolemie)

Bij hypercholesterolemie is de concentratie cholesterol in het bloed te hoog. Cholesterol is een nuttige bouwstof voor cellen en hormonen. Maar verhoogd cholesterol is een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. 

Te hoog cholesterol (hypercholesterolemie) wordt vaak veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, maar hypercholesterolemie kan ook erfelijk zijn. De erfelijke vorm wordt Familiaire Hypercholesterolemie genoemd en komt bij ongeveer 1 op de 250 mensen voor.

Lees meer over hoog cholesterol.

Aandoeningen bij kinderen

Aangeboren hartafwijking

Een aangeboren hartafwijking ontstaat doordat het hart tijdens de ontwikkeling niet goed is aangelegd. Er zijn veel verschillende soorten aangeboren hartafwijkingen. Een hartafwijking kan onschuldig zijn, maar kan ook hele ernstige gevolgen hebben waarbij er op jonge leeftijd al een operatie nodig is.

Lees meer over ons centrum voor aangeboren hartafwijkingen.

Erfelijk hoog cholesterol (familiaire hypercholesterolemie)

Bij Familiaire hypercholesterolemie is er een erfelijke aanleg voor hoog cholesterol. Kinderen met deze aandoening hebben vanaf de geboorte een hoog cholesterol en hebben daardoor een hoger risico op hart- en vaatziekten. De behandeling van familiaire hypercholesterolemie bestaat uit een gezonde leefstijl, vaak in combinatie met cholesterolverlagende medicatie.

Lees meer over familiaire hypercholesterolemie.

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks