Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Hersenbloeding

Een hersenbloeding is een bloeding in het hersenweefsel, waardoor de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen en beschadigd raken. Patiënten krijgen vaak plots klachten en hebben vaak een gedaald bewustzijn (sufheid of coma), braken en/of hebben veel hoofdpijn.

Hersenbloeding: over deze aandoening

Wat is Hersenbloeding?

Bij een hersenbloeding is er een bloeding in het hersenweefsel waardoor dat deel van de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgt en beschadigd raakt. De verschijnselen van een hersenbloeding lijken erg op die van een herseninfarct.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 15% van de patiënten met een beroerte heeft een hersenbloeding. Hersenbloedingen treden vaker op bij oudere mensen.

Oorzaak

De oorzaak van een hersenbloeding is vaak een combinatie van een zwakke vaatwand en een hoge bloeddruk. Stoornissen in de bloedstolling kunnen ook een oorzaak zijn. Bijzondere oorzaken van een hersenbloeding zijn bijvoorbeeld vaatafwijkingen zoals arterioveneuze malformaties (AVM), aneurysmata en cavernomen.

Arterioveneuze malformatie

Een arterioveneuze malformatie (AVM) is een abnormaal aangelegde verbinding tussen slagaders en aders in het hoofd. De vaten zijn niet altijd goed van kwaliteit. De bloeddruk is meestal hoog in dit soort vaten, waardoor ze kunnen bloeden.

Cavernomen

Cavernomen zijn kleine vaatmisvormingen, waarbij er een ophoping van aderen is. Ze worden ook wel caverneuze hemangiomen genoemd. De vaatjes in een cavernoom zijn niet erg stevig, waardoor ze kunnen gaan bloeden.

Symptomen en gevolgen

Patiënten met een hersenbloeding hebben in het begin vaak een gedaald bewustzijn (van sufheid tot coma), braken vaak en hebben veel hoofdpijn.

Andere verschijnselen van een hersenbloeding kunnen zijn:

  • Niet goed zien aan één kant.
  • Verlamming van het gelaat, arm en/of been.
  • Gevoelsstoornissen van een lichaamshelft.
  • Onduidelijk of vreemd praten.

De verschijnselen treden plots op. In de eerste weken na een hersenbloeding overlijdt meer dan een derde van de patiënten, meestal als gevolg van de ernstige hersenbeschadiging die optreedt. Deze sterfte is drie keer zoveel als na een herseninfarct.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

1. ONDERZOEKEN

Computer Tomografie (CT)

Een CT-scan wordt gemaakt als een patiënt klachten heeft waarbij wordt gedacht aan een beroerte. Bijvoorbeeld bij plotse, hevige hoofdpijn of uitvalsverschijnselen.

Lees verder op: patiëntenfolder CT-scan

Magnetic Resonance Imaging (MRI)

Bij sommige patiënten kan er met een CT-scan nog geen zekere diagnose worden gesteld, of is de diagnose wel duidelijk, maar de oorzaak nog niet bekend. Dan kan een MRI-scan extra informatie geven. 

Lees verder op: patiëntenfolder MRI-scan

Diagnostische Angiografie

Wanneer de CT- en/of MRI-scan nog niet voldoende duidelijkheid heeft gegeven over de oorzaak van de beroerte, wordt er soms een diagnostische angiografie gedaan om de bloedvaten nog beter in beeld te krijgen.

Lees verder op: patiëntenfolder Neuro-angiografie

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek is nodig om directe behandeling mogelijk te maken en om de oorzaak van de beroerte te weten te komen. Op www.uwbloedserieus.nl vindt u de meest voorkomende testen en antwoorden op veel gestelde vragen.

Ruggenprik

Bij sommige patiënten wordt het hersenvocht onderzocht. Het doel hiervan is om te bepalen of er bijvoorbeeld een ontsteking is of een bloeding. Met een ruggenprik kan het hersenvocht worden afgenomen.

Lees verder op: patiëntenfolder lumbaalpunctie

Overige diagnostiek

Om de oorzaken en gevolgen van de beroerte goed te onderzoeken, werken we nauw samen met andere specialisten zoals de internist, cardioloog en neuropsycholoog.

2. BEHANDELING

Medicijnen

Bij een hersenbloeding moet het lichaam zelf de bloeding laten stoppen. Hier zijn geen medicijnen voor.

  • Een uitzondering is er voor patiënten die bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Zij krijgen soms medicijnen om het effect van de bloedverdunners tegen te gaan.
  • Bloeddrukverlagende middelen worden wel vaak voorgeschreven, omdat hoge bloeddruk een belangrijke oorzaak van hersenbloedingen is en acute verlaging van de bloeddruk de kans op herstel vergroot.

Drain in het hoofd (externe ventrikel drain)

Als door een bloeding de afvoer van hersenvocht wordt belemmerd, kan daardoor te veel druk op de hersenen komen. Hierdoor kan de patiënt achteruit gaan. Het plaatsen van een drain in het hoofd (externe ventrikel drain) kan helpen om het te veel aan hersenvocht af te voeren.

Lees verder op: patiëntenfolder Externe liquordrainage

Operatie

Als een bloeding door zwelling zoveel ruimte inneemt dat de patiënt het bewustzijn verliest, kan een operatie waarbij de schedel wordt geopend en ruimte wordt gemaakt voor de hersenen, levensreddend zijn.

Preventie

Leefstijl veranderen is minstens zo effectief als de medicijnen die u slikt. Wanneer u een gezond gewicht heeft, elke dag een half uur beweegt en weinig alcohol drinkt, heeft u minder kans op een beroerte.

Behandeling

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor