Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Perifeer Arterieel Vaatlijden

onder andere Etalagebenen

Perifeer Arterieel Vaatlijden is een vaatvernauwing of afsluiting in de slagader(s) naar het been waardoor minder of zelfs geen bloed in het been komt.

Perifeer Arterieel Vaatlijden: over deze aandoening

Wat is Perifeer Arterieel Vaatlijden?

Perifeer Arterieel Vaatlijden is een vernauwing of afsluiting in de slagader naar het been veroorzaakt door slagaderverkalking. Hierdoor stroomt minder of zelfs geen bloed naar de benen en ontstaat een gebrek aan zuurstof in de benen of voeten. Het hangt van de ernst van het zuurstoftekort af welke klachten dit geeft. Aanvankelijk kunnen er problemen ontstaat bij het lopen door verzuring van de spieren. In een later stadium kan er rust- of nachtpijn ontstaan, uiteindelijk zelfs wonden. 

Soorten

Bij Perifeer Arterieel Vaatlijden maken we onderscheid in:

  • chronisch arterieel vaatlijden:
  • claudicatio intermittens (etalagebenen)

 

  • kritieke ischemie (nachtpijn, rustpijn, wonden);
  • acute ischemie (zuurstoftekort) van het (onder)been met bedreiging van de levensvatbaarheid van het been binnen enkele uren tot dagen.

Hoe vaak komt het voor?

De verwachting is dat de zorgvraag rondom perifeer arterieel vaatlijden zal toenemen door, onder andere, een stijging van de levensverwachting en toename van diabetes mellitus. Andere risicofactoren op het krijgen van slagaderverkalking zijn: roken, overgewicht, hypertensie, hoog cholesterol, nierfunctiestoornissen, hart- en vaatziekten in de familie.

Oorzaak

Perifeer Arterieel Vaatlijden (etalagebenen, kritieke ischemie, acute ischemie) wordt veroorzaakt door slagadervernauwing of -verstopping. Dit is een natuurlijk proces, waar iedereen in bepaalde mate mee te maken krijgt. Niet iedereen ervaart daar hinder van. 

Naast ouderdom, zijn er risicofactoren die de slagaderverkalking versnellen en/of verergeren:

  • roken;
  • hoge bloeddruk;
  • hoog cholesterolgehalte;
  • diabetes (suikerziekte);
  • overgewicht;
  • langdurige stress;
  • weinig lichaamsbeweging;
  • aanleg.

Meer informatie vindt u ook op www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/slagaderverkalking.

Symptomen en gevolgen

De symptomen van Perifeer Arterieel Vaatlijden uiten zich in:

Chronisch:

  • Etalagebenen: krampachtige pijn in één of beide benen bij een wandeling, koude voeten, verminderde haargroei op de benen, verdikte teennagels, vertraagde nagelgroei, bleke benen bij het optillen van de benen, rode verkleuring bij afhangen van de benen;
  • Kritieke ischemie: (zuurstoftekort): in rust ontstaat pijn in de voet doordat weinig bloed naar de benen stroomt; ook kunt u last hebben van wonden of gangreen (donkerblauwe of zwarte verkleuringen, ook wel 'koudvuur' genoemd) op de voet of het onderbeen.

Acuut:

  • Acute ischemie: (zuurstoftekort): plotselinge en heftige pijn in uw been; ook wordt het been bleek, koud en voelt het doof aan; u verliest snel uw kracht in het been en de voet.

Meer informatie over oorzaak, symptomen en gevolgen vindt u op de hieronder genoemde websites:

Wat wij voor u doen

Behandeling

Om te zorgen dat de klachten verminderen, is het bij perifeer arterieel vaatlijden belangrijk een aantal risicofactoren onder controle te krijgen. 

In geval van etalagebenen is een combinatie van behandelingen en eventueel een operatie nodig:

 

Afhankelijk van de ernst van de vernauwing zijn er dus verschillende behandelingen en/of operaties, klik verder voor meer informatie:

Operatie

Ook bij krtieke ischemie is een combinatie van verschillende behandelingen en/of operaties noodzakelijk, klik verder voor meer informatie:

Met wie heeft u te maken?

De behandeling van patiënten met Perifeer Arterieel Vaatlijden is tweeledig. Enerzijds behandelen we de arteriële vernauwing of obstructie in nauwe samenwerking met de afdeling interventieradiologie. Het doel van deze interventies is de behandeling van ischemische pijn, bevordering van wondgenezing en/of voorkoming van amputatie van een been. Anderzijds werken we preventief om de toename van de atherosclerose (slagaderverkalking) te remmen en verdere cardiovasculaire (hart en vaat) complicaties, zoals een hartinfarct of beroerte, te voorkomen. 

De sector vaatchirurgie behandelt met name de patiënten met complexe vaatchirurgische problematiek en/of ernstige co-morbiditeit.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor