Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Schildklierkanker

Schildkliercarcinoom

Schildklierkanker (of schildkliercarcinoom) is een kwaadaardige tumor van de schildklier en komt niet vaak voor. Afhankelijk van de soort en uitgebreidheid wordt er een op maat gesneden behandelplan opgesteld.

Schildklierkanker: over deze aandoening

Wat is Schildklierkanker?

Knobbels in de schildklier komen vaak voor. Meestal zijn deze knobbels goedaardig en vindt behandeling alleen plaats als deze knobbel door de grootte plaatselijke klachten geeft.

 

Schildklierkanker is een kwaadaardige tumor van de schildklier en komt niet vaak voor. Afhankelijk van de soort en uitgebreidheid wordt een op maat gesneden behandelplan opgesteld.

Soorten

Er zijn gedifferentieerde en niet-gedifferentieerde schildkliertumoren.

 

Gedifferentieerde schildklierkanker is het papillair of folliculair schildkliercarcinoom. Gedifferentieerd schildkliercarcinoom kan meestal goed behandeld worden met een operatie gevolgd door radioactief jodiumtherapie.

 

Tot de niet-gedifferentieerde vormen behoren het medullair, slecht gedifferentieerde en anaplastisch schildkliercarcinoom. De kans op genezing van het medullair schildkliercarcinoom is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Patiënten met een slecht gedifferentieerd schildkliercarcinoom moeten vaak uitgebreide operaties ondergaan en daarna ook nog op de hals bestraald worden. De kans dat de ziekte terugkomt blijft altijd aanwezig. Het anaplastisch schildkliercarcinoom is erg zeldzaam. Vanwege het agressieve gedrag is genezing of behandeling van het anaplastisch schildkliercarcinoom vaak niet mogelijk.

 

Voor meer informatie over de soorten schildklierkanker klikt u hier of download de folder.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek (palpatie), gebruiken we de volgende onderzoeken voor de diagnosestelling:

Voor meer informatie over de diverse onderzoeken, klikt u hierboven op het desbetreffende onderzoek of klikt u hier voor specifieke informatie over de onderzoeken bij mogelijke schildklierkanker.

Behandeling

De behandeling van schildklierkanker bestaat meestal uit een operatie. De precieze behandeling hangt af van het type schildklierkanker en de specifieke situatie van de patiënt.

Eén van de behandelingen is nucleaire therapieVoor meer informatie over uw mogelijke behandeling klikt u hier of download de folder. Meer informatie vindt u ook in de specifieke patiëntenfolders onderaan deze pagina.

Operatie

De behandeling van schildklierkanker bestaat meestal uit een operatie. De precieze behandeling hangt af van het type schildklierkanker en de specifieke situatie van u als patiënt.

Voor meer informatie over de mogelijke operatie klikt u hier of op de uitklappers hieronder. Meer informatie vindt u ook in de specifieke patiëntenfolders onderaan deze pagina. U kunt ook de folder van het SchildklierNetwerk downloaden.

Met wie heeft u te maken?

Gedurende de behandeling van schildklierkanker kunt u mogelijk door een internist-endocrinoloog, internist-oncoloog, oncologisch chirurg, radioloog, patholoog, nucleair geneeskundige en/of verpleegkundig specialist worden behandeld. Binnen het Schildkliercentrum van het Erasmus MC werken wij nauw samen om u de best passende behandeling te geven. 

Daarnaast maakt ons ziekenhuis deel uit van het regionale Schildklier Netwerk om u de beste (bij)schildklierzorg te kunnen geven. Meer informatie vindt u op www.schildkliernetwerk.nl

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor