Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Echografie

Tijdens een echografie onderzoeken we met geluidsgolven uw organen. Bijvoorbeeld organen in de buik zoals de lever of organen in de hals, zoals de schildklier. Ook bloedvaten kunnen we bekijken.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Echografie maakt beelden door middel van geluidsgolven. De geluidsgolven worden het lichaam met een zeer hoge snelheid ingestuurd. Het geluid wordt door de verschillende weefsels in meer of mindere mate weerkaatst waardoor contrastverschillen ontstaan. De echokop vangt het weerkaatste geluid (de echo) weer op en stuurt dit naar de computer. 

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op uw buik en beweegt hierover een klein apparaatje. Dit apparaatje zendt geluidsgolven uit over uw huid en de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen zichtbaar op een beeldscherm. De arts legt de afbeeldingen op het scherm vast op foto's. De echografie duurt 10 tot 20 minuten.

Wat is het doel?

De radioloog kan de functie van de organen of bloedvaten beoordelen. Afhankelijk van de snelheid waarmee het geluid is teruggekomen bij de echokop en de hoeveelheid geluid die terugkomt van een bepaalde plaats in het lichaam wordt een beeldje gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld de wijze waarop bloed door een slagader of ader stroomt bestudeerd worden.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Een echografie is een eenvoudig en pijnloos onderzoek. De geluidsgolven zijn niet schadelijk. Ook wanneer u zwanger bent, kunt u gewoon een echografie laten doen.

De echo wordt gemaakt door een radioloog die wordt geassisteerd door een doktersassistent. Voor het maken van de echo gebruikt de radioloog een echografieapparaat, een grote verrijdbare computer met een speciaal beeldscherm. Aan het apparaat zijn verschillende kabels aangesloten, met daaraan een echokop (transducer). Deze echokop kan zowel ultrasone geluiden versturen als beluisteren. 

Thuis

Direct na het echo-onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

Uitslag

De radioloog kan nog niet direct de uitslag aan u meedelen. De foto’s worden later op de dag bestudeerd en met eventuele vorige onderzoeken vergeleken. Hierna maakt de radioloog een verslag voor de behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor