Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Immunotherapie

Immunotherapie (ofwel immuuntherapie) probeert het afweersysteem sterker te maken, zodat het kanker beter aan kan vallen. Zo hopen we tumoren kleiner te maken.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Voordat de behandeling start wordt u eerst op de polikliniek door één van onze medisch specialisten gezien. Hij/zij vraagt welke klachten u heeft. U krijgt hier ook uitleg over de behandeling.

Voor de start van de behandeling worden scans gemaakt om vast te leggen waar de tumoren in uw lichaam zitten en hoe groot ze zijn. Ook wordt er vaak vooraf uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Soms zijn er nog andere voorbereidende onderzoeken nodig, zoals bijvoorbeeld een biopt van de tumor. Voor de start krijgt u nogmaals uitleg van een verpleegkundige over de mogelijke bijwerkingen en hoe de behandeling in zijn werk gaat.

De infusen met immunotherapie worden met vaste tussenpozen gegeven.  Afhankelijk van de soort immunotherapie kan dat elke 2, 3 of 4 weken zijn.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Een sterker immuunsysteem is niet zonder risico. Soms valt het immuunsysteem niet alleen de kanker aan maar ook organen in uw eigen lichaam. Dit kan een ontsteking veroorzaken. We noemen dit “auto-immuun bijwerkingen”. Als dit bijvoorbeeld in gewrichten gebeurt lijkt dit op reuma, in de darmen lijkt dit op de ziekte van Crohn. Dit soort ontstekingen kunnen overal in het lichaam ontstaan.

Op de verpleegafdeling

Immuuntherapie geeft zelden bijwerkingen op het moment dat het infuus wordt toegediend in uw bloedvat. Een klein deel van de patienten krijgt echter een allergische reactie tijdens de kuur. Vaak kan de kuur hervat worden na extra anti-allergie medicatie en het langzamer toedienen van de kuur.

Thuis

Thuis kunnen de “auto-immuun bijwerkingen” die hierboven genoemd zijn op elk moment optreden. Dit kan na een eerste kuur zijn maar zeker ook later in de behandeling. Er kunnen zelfs nog bijwerkingen optreden na het stoppen van de behandeling. Het is daarom belangrijk dat u altijd contact opneemt bij nieuwe klachten om met de verpleegkundige of arts te overleggen.

Wanneer neemt u contact op

Voordat de immunotherapie start krijgt u uitleg van een verpleegkundige over de behandeling en de mogelijke bijwerkingen. Bij dit gesprek krijgt u verschillende telefoonnummers die u kunt bellen als u nieuwe klachten heeft. Deze nummers zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Resultaat

Immunotherapie heeft als doel uw eigen afweersysteem sterker te maken, waardoor het de kanker beter aan kan vallen. Als dit lukt, stoppen de tumoren met groeien of worden kleiner. Het doel is om hiermee de kanker zo lang mogelijk onder controle te houden. Helaas lukt dit niet altijd.

Tijdens de behandeling worden regelmatig scans gemaakt, meestal elke 3-4 maanden. De resultaten op de scan worden vergeleken met de eerste scan, die gemaakt is voordat de behandeling startte. De arts bespreekt na de scan de uitslag met u.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens uw behandeling heeft u te maken met internist-oncologen en verpleegkundigen.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor