Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Geïsoleerde ledemaat perfusie

Isolated Limb Perfusion (ILP), Regionale perfusie

Tijdens een geïsoleerde ledemaat perfusie wordt de bloedsomloop van een arm of been tijdelijk afgesloten en wordt dit lichaamsdeel met chemotherapie behandeld.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens de operatie wordt de bloedtoevoer naar de arm of het been met tumor omgeleid en afgesloten van de lichaamsbloedsomloop. Via 2 slangen wordt de ader en de slagader aangesloten op een machine die de bloedsomloop op gang houdt en het lichaamsdeel van zuurstof voorziet. Via dezelfde slangen wordt door de machine chemotherapie door uw arm of been gespoeld.

Uw arm of been wordt daarnaast opgewarmd waardoor de medicijnen beter werken. De dosis van het medicijn kan hoog zijn, omdat dit niet in de rest van het lichaam terecht komt door de afsluiting.

Tijdens de spoeling wordt de bloedsomloop in de rest van uw lichaam nauwlettend in de gaten gehouden, om te controleren of er chemotherapie in de rest van uw lichaam terecht komt. Als de chemotherapie spoeling klaar is, wordt het lichaamsdeel nagespoeld met een schone vloeistof.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in hand of arm.

Tijdens de chemotherapiespoeling is het lichaamsdeel aangesloten op een “hart-long machine”. Na de operatie krijgt uw arm of been weer via de normale weg zuurstof en bloed.

Wat is het doel?

Deze operatie wordt uitgevoerd om de tumor en/of uitzaaiingen te verkleinen. In bepaalde gevallen is deze behandeling genezend.

Voorbereiding

In de week voorafgaand aan de operatie mag u het te behandelen gedeelte van uw lichaam niet scheren met een scheermes. Ontharingscreme of een electrisch scheerapparaat mag wel.

U wordt doorgaans een dag voor de operatie op de verpleegafdeling opgenomen om u voor te bereiden op de operatie.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, u bent immers onder narcose. Als tijdens de operatie blijkt dat er chemotherapie van uw arm of been naar de rest van het lichaam lekt, dan kan de chirurg besluiten om de spoeltijd te verkorten. Dit voor uw eigen veiligheid.

Kort na de operatie

Na de behandeling kunt u last krijgen van griepachtige klachten als koorts en koude rillingen. Ook kunnen de spieren in uw arm of been stijf aanvoelen.

De huid van uw arm of been kan jeuken of rood zijn. Ook kunnen er blaren ontstaan. De eerste tijd moet de huid voorzichtig behandeld worden tijdens bijvoorbeeld het afdrogen of creme smeren.

Thuis

De huid kan enige tijd gevoelig blijven met roodheid en soms blaren. Insmeren met olie kan de huid helpen om te herstellen. Ook kan het behandelde lichaamsdeel meer vocht vasthouden dan voorheen en dikker zijn. U mag het behandelde lichaamsdeel belasten naar kunnen. Luister naar uw lichaam.

Resultaat

Na ontslag zal de chirurg een poliklinische afspraak afspreken. Dit is ongeveer 2-3 weken na de operatie. Hier zal de operatie wond gecontroleerd worden en gevraagd worden hoe het gaat.

Het effect van de spoeling op een tumor kan soms pas na maanden merkbaar zijn. Verwacht niet dat de tumor in de eerste weken meteen weg is. Geduld is gevraagd.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:
  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk is, dit kan een ontsteking zijn
  • De operatiewond gezwollen is
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de verpleegkundige. De contactgegevens ontvangt u na de operatie
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor