Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

MOLCARUTUC

Moleculaire karakterisering van tumoren van de hoge urinewegen en gepaarde blaaskankerrecidieven.

Duur: dit onderzoek duurt 3 jaar
Startdatum: april 2019

Er is nog weinig bekend over de moleculaire eigenschappen van tumoren van de hoge urinewegen. In deze studie doen we onderzoek naar nieuwe genetische aanwijzingen om de diagnostiek en therapieën te verbeteren.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Dit onderzoek is voor patiënten die deelnemen aan de REBACARE-studie. Dat is een studie waarbij patiënten voorafgaand aan een operatie voor een tumor van de hoge urinewegen een eenmalige blaasspoeling krijgen (zie REBACARE). Als een patiënt binnen de REBACARE-studie akkoord gaat met deelname aan de MOLCARUTUC-studie, doen we moleculair onderzoek op het tumorweefsel dat we hebben afgenomen tijdens deze operatie. Mocht er blaasrecidief ontstaan (het terugkeren van de tumor in de blaas), dan zullen we dat ook moleculair onderzoeken. Helaas kunnen patiënten die niet deelnemen aan de REBACARE-studie ook niet deelnemen aan MOLCARUTUC-studie.

Wat zijn de voorwaarden?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U doet mee aan de REBACARE-studie.
  • U heeft bij deelname aan de REBACARE-studie akkoord gegeven voor het doen van moleculair onderzoek op het tumorweefsel.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Als u meedoet aan de REBACARE-studie vraagt uw uroloog u ook of u mee wilt doen aan de MOLCARUTUC-studie, de zogenaamde ‘side-study’. Heeft u vragen over dit onderzoek? We zijn bereikbaar via telefoon 06 487 958 87 en e-mail.

Wat willen we bereiken?

Aangezien er relatief weinig bekend is over de moleculaire eigenschappen van tumoren aan de hoge urinewegen hopen we daar meer over te weten te komen. Dit kan uiteindelijk effect hebben op de diagnostiek rondom deze tumoren, maar ook op de therapieën die we kunnen inzetten om de tumoren te behandelen. Daarnaast willen we antwoord krijgen op de vraag of de blaasrecidieven (het terugkeren van de tumor in de blaas), die helaas vaak voorkomen bij patiënten met deze tumoren, moleculair verwant zijn aan de tumor van de hoge urinewegen.

Wat gaan we doen?

Wanneer u akkoord gaat met deelname aan deze studie nemen we eenmalig wangslijmvlies bij u af door met een wattenstaafje langs de binnenkant van uw wang te wrijven. Hiermee controleren we of in uw normale cellen al moleculaire afwijkingen zitten waar we rekening mee moeten houden. Vervolgens voeren we op het tumorweefsel wat operatief verwijderd is de moleculaire analyses uit.

Veelgestelde vragen

Wordt dit onderzoek alleen uitgevoerd in het Erasmus MC? 

Nee, de REBACARE-studie loopt in zeventien andere ziekenhuizen in Nederland. De MOLCARUTUC-studie is daarnaast een samenwerking met University Clinic Erlangen Institute for Pathology (Erlangen), Virgin de la Victoria University Hospital (Malaga) en Institut Curie (Parijs).

Brengen jullie mij op de hoogte als er afwijkingen in mijn wangslijmvlies worden gevonden?

De kans is zeer klein dat we afwijkingen zullen vinden in uw wangslijmvlies. Als we toch afwijkingen vinden, brengen we u hiervan op de hoogte. Als u geen bericht krijgt, zijn er geen afwijkingen gevonden.

Waar staat MOLCARUTUC voor?

MOLCARUTUC staat voor: Comprehensive genomic characterization of upper urinary tract urothelial carcinoma and paired bladder recurrences.