Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medische vervolgopleiding

Medewerker operatieve zorg

Startmoment: In september en maart.
Duur: 2 jaar
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

De medewerker operatieve zorg is van groot belang om laag en midden complexe operaties zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In deze opleiding leer je om deze operaties te instrumenteren, omlopen en te assisteren.

Over deze opleiding

Overzicht

Wie denkt aan een carrière in een ziekenhuis, denkt al gauw aan artsen en verpleegkundigen, maar je kan ook solliciteren als medewerker operatieve zorg (bij één van de onderstaande ziekenhuizen die genoteerd staan bij overige informatie).Als je aangenomen wordt, meldt de praktijkbegeleider je aan voor de opleiding. Je komt dan in een leer-werktraject in een stimulerende omgeving, waarin methoden en (operatie) technieken zich snel ontwikkelen.

Je kunt worden ingezet bij laag en midden complexe operaties waarbij het de uitdaging is om deze zo perfect mogelijk te laten verlopen. Jouw rol is hierbij van groot belang. Het is niet alleen de (operatie) techniek die op de voorgrond staat, maar ook het omgaan met patiënten en collega's van diverse disciplines is hier onlosmakelijk mee verbonden. Tijdens operaties kunnen soms hectische situaties ontstaan, daarom is het noodzakelijk dat je met stress kunt omgaan en gelijktijdig accuraat blijft werken. 

De medewerker operatieve zorg is werkzaam als instrumenterende, assisterende en omloop op de operatieafdeling, de dagbehandeling, een onderzoeks- en/of behandelkamer binnen een academische, topklinische, perifere of privézorginstelling of een zelfstandig behandelcentrum. Op het operatiekamercomplex zijn er bij de basisspecialisaties, zoals algemene chirurgie, gynaecologie, orthopedie, plastische chirurgie en KNO, veel mogelijkheden. Er ontstaat hierdoor veel afwisseling in je werk. Als jij het een uitdaging vindt om op een operatiekamercomplex te werken, dan is deze opleiding iets voor jou!

Inhoud

Als je de opleiding hebt afgerond kun je laag en midden complexe operaties instrumenteren, omlopen en assisteren op diverse specialismen. Je krijgt kennis over  anatomie en fysiologie van het lichaam, operatietechnieken, apparatuur, materialen en middelen en de verschillende ziekten die mensen kunnen krijgen. Ook de diagnose en achtergronden van de aandoening waarvoor de patiënten de operatie moeten ondergaan zullen aan bod komen. Hierdoor kun je  anticiperen op wat er tijdens de operatie gebeurt.

Je hebt geleerd om de operatiekamer bedrijfsklaar te maken, klaar te zetten voor een operatie en wat er voor nodig is om een operatie vlekkeloos te laten verlopen in jouw rol als teamlid.

Als instrumenterende en assisterende heb je inzicht in het operatieproces en kun je de noodzakelijke instrumenten kiezen en op het juiste moment aangeven. Een bijzondere rol is weggelegd voor het beheren van het instrumentarium dat tijdens de operatie gebruikt wordt. Je hebt een belangrijke rol in het bewaken van de steriliteit om infecties bij de patiënt te voorkomen, want de patiëntveiligheid staat centraal. Tijdens het "omlopen" is er een diversiteit aan taken. Denk hierbij aan het bedienen van medische apparatuur, de begeleiding van patiënten en het verwerken van weefsel dat onderzocht moet worden. Je verzorgt ook de administratie die daarbij een belangrijke rol speelt. Na het volgen van de opleiding ben je vertrouwd met alle processen die rondom de operatie een rol spelen.

In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding. 

Resultaat

Bij de beoordeling van de studieresultaten zijn verschillende personen betrokken, bijvoorbeeld een werkbegeleider, praktijkbegeleider of een opleider. Met de opgeslagen resultaten in jouw portfolio laat je je inzicht zien wat betreft je competentieontwikkeling. Wanneer alle kerncompetenties zijn behaald, ontvang je het diploma medewerker operatieve zorg. Deze opleiding is sinds 2017 erkend door het CZO. Je ontvangt een door het CZO uitgereikt diploma, indien jouw ziekenhuis ook de erkenning bij het CZO heeft aangevraagd. Meer informatie vind je op de site van het CZO.

Overige informatie

Het aanmeldingsformulier moet worden ingestuurd door de leidinggevende/ praktijkbegeleider van de instelling waar je een dienstverband hebt.

De volgende ziekenhuizen zijn bij deze opleiding aangesloten: 

  • Jeroen Bosch ziekenhuis 
  • Maxima Medisch centrum, Veldhoven en Eindhoven 
  • Van Weel Bethesda ziekenhuis

Praktische informatie

Startdata

De opleiding start 2x per jaar in maart en september. Sluitingsdatum van de inschrijving is 4 weken voor aanvang van de introductiedag.

De totale opleidingsduur is 2 jaar en mag maximaal 1 jaar worden verlengd.

Toelatingseisen

  • diploma MBO op tenminste niveau 3 of gelijkwaardig;
  • diploma in service opleiding tot ziekenverzorgende;
  • de student heeft gedurende de opleiding een dienstverband met een CZO-erkende zorginstelling.

Programma

Periode 1 
In deze fase staat studie en algemene oriëntatie op het werk in de operatiekamer centraal. Denk aan onderwerpen als pathologie, natuurkunde, medische techniek, chirurgie, OZT en ondersteunende vakken (juridische aspecten, ethiek). Hierin  worden verschillende stages gepland in het ziekenhuis waar je werkzaam bent. Aan het eind van deze periode ga je in de praktijk al aan de slag met het leren van de eerste vaardigheden en het behalen van je proeves van bekwaamheid.

Periode 2 en 3 
In deze fasen draait het om het aanleren van de benodigde kennis en worden de basisvaardigheden van het omlopen, instrumenteren en assisteren op laag- en midden complex niveau verder behandeld. Specialismen die hierbij aan bod (kunnen) komen zijn: algemene chirurgie, plastische chirurgie, gynaecologie, KNO, urologie, orthopedie, oogheelkunde en kaakchirurgie.
In de laatste periode vindt de professionalisatie- en afstudeerfase plaats waarin je gaat werken aan het begeleiden van studenten en je afstudeertraject.

Om je te helpen kennis en ervaring op te doen in dit vakgebied en dit toe te passen in de praktijk, wordt er aandacht besteed aan: operatieve zorg en technieken, chirurgie, anatomie, fysiologie, pathologie en ondersteunende vakken, zoals onder andere juridische aspecten en sociale vaardigheden.

Generieke kerncompetenties zoals communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliseren lopen als een rode draad door de opleiding.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing. Een korte versie van het prijzenoverzicht unit Medisch Assisterend vind je hier.

Bijzonderheden

De mogelijkheid bestaat om onderdelen van de opleiding apart te volgen als maatwerktraject.

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Aanmelden via Osiris

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier