Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medische vervolgopleiding

Radiotherapeutisch Laborant

Startmoment: September
Duur: 34 maanden
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Als radiotherapeutisch laborant lever je een bijdrage aan medisch onderzoek en aan de ontwikkeling van nieuwe bestralingstechnieken. In deze opleiding leer je patiënten te behandelen en naasten te begeleiden.

Over deze opleiding

Overzicht

Wil je werken als radiotherapeutisch laborant op een afdeling radiotherapie? Solliciteer dan bij één van de onderstaande ziekenhuizen. Je leidinggevende meldt je voor de opleiding aan, nadat je bent aangenomen. Als je wilt werken in een multidisciplinair team en je vindt het een uitdaging om met een grote mate van zelfstandigheid patiënten met een oncologische aandoening te behandelen en daarbij de patiënt en zijn naasten te begeleiden dan is deze opleiding iets voor jou. Als radiotherapeutisch laborant lever je een bijdrage aan medisch onderzoek en aan de ontwikkeling van nieuwe bestralingstechnieken.

Inhoud

Als MBB’er Radiotherapie kun je zelfstandig alle voorbereidende handelingen verrichten, zoals het maken van fixatiemaskers en bestralingsplannen, en de bestraling uitvoeren. Ook assisteer je bij bestralingstechnieken waarbij gebruik gemaakt wordt van radioactieve bronnen. Je levert  een bijdrage aan medisch onderzoek en aan de ontwikkeling van nieuwe bestralingstechnieken.

In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding. 

Overige informatie

Praktische informatie

Startdata

Startmoment
Voor je kan starten met de opleiding solliciteer je bij een CZO (College Zorg Opleidingen) erkend opleidingsziekenhuis. 
De opleiding start 1 x per jaar in de maand september. 

Duur
De totale opleiding duurt 34 maanden en is onderverdeeld in de volgende leerperioden: 

 • Beroepsvoorbereidende periode (BVP) 
  Duur: 5 maanden waarin voornamelijk theorieonderwijs wordt gevolgd. 
 • Beroepsopleidende periodes (BOP-1 en BOP-2). 
  Duur: 6 respectievelijk 12 maanden waarin werken en leren in de praktijk wordt afgewisseld met theorieblokken van 1 of 2 weken per maand. 
 • Beroepsverdiepende en afstudeerfase (BVA). 
  Duur: 11 maanden. Opzet zoals in de BOP 1 en 2 maar met een kleiner aantal theoriedagen. In deze periode verricht je praktijkgericht onderzoek als afstudeerproject.  

Toelatingseisen

 • HAVO-diploma of gelijkwaardig;
 • VWO-diploma of het overgangsbewijs klas 5 naar 6;
 • Een afgeronde 4 jarige MBO-opleiding;
 • Dienstverband met een zorginstelling/ radiotherapeutisch instituut.

Programma

Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang. 

Ons uitgangspunt is dat leren vooral plaatsvindt in de praktijk en dat dus de toepassing van theoretische kennis en inzicht in eigen handelen essentieel zijn voor competentieontwikkeling. De opleiding heeft daarom een praktijkcomponent die is gebaseerd op 7 kerncompetenties. De praktische componenten worden in het eigen praktijkveld gevolgd, op de eigen afdeling.

Je hebt zelf een grote verantwoordelijkheid voor je leerproces. De (praktijk) opleider, gastdocenten en jouw studiegenoten helpen je bij het verwerven van kennis en inzicht en bij het toepassen van deze kennis in de praktijk. 

Naast vakinhoudelijk handelen lopen kerncompetenties zoals communicatie, samenwerken, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie en professionaliseren als een rode draad door de opleiding.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing.

Bijzonderheden

Maatwerk is mogelijk.

Nieuws

Hoe kun je je aanmelden?

Voor je kan starten met de opleiding solliciteer je bij een CZO (College Zorg Opleidingen) erkend opleidingsziekenhuis. Het aanmeldingsformulier moet worden ingestuurd door de leidinggevende van de instelling waar je een dienstverband hebt.

Digitaal aanmelden via STiP

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier