Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Aandoeningen van de haren

Aandoeningen van de haren: over deze aandoening

Welke haar-aandoeningen zijn er?

Er zijn verschillende haar- en hoofdhuid aandoeningen welke klachten kunnen geven van haaruitval, kale plekken of het dunner worden van de haarimplant. Op het haaradvies spreekuur wordt een diagnose gesteld en een advies gegeven over een behandelplan.

Aandoeningen die we behandelen of diagnosticeren: Alopecia areata, Alopecia androgenetica, Cutane discoide lupus erythematosus, Dissecting folliculitis, Female pattern hairloss, Folliculitis decalvans, Frontal fibrosing alopecia, Haarschachtafwijkingen, Lichen planopilaris , Loose anagen hair syndrome, Psoriasis capitis , Seborrhoisch eczeem, Telogeen effeluvium, Tinea capitis, Tractie alopecie, Trichtillomanie, Wooly hair syndrome.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Op het haar advies spreekuur wordt uw hoofdhuid beoordeeld door hierin gespecialiseerde dermatologen en dermatologen in opleiding. De hoofdhuid en haren worden bekeken met het blote oog en aanvullend met de dermatoscoop of trichoscoop. Dit is een soort vergrootglas waarmee de hoofdhuid en de haren goed in beeld kunnen worden gebracht. Van belang is dat u geen haarproducten gebruikt op de dag van het intakegesprek en u het haar niet ingevlochten draagt.

Er wordt ook naar de overige lichaamsbeharing gekeken. Afhankelijk van de haarziekte wordt zo nodig naar andere delen van het lichaam gekeken, zoals de nagels en de slijmvliezen.

Vaak wordt een haartrektest (met zeer lichte trekkracht) gedaan, om te kijken hoe goed de haren vast zitten in de hoofdhuid. Vaak is het na dit onderzoek al mogelijk om een diagnose te stellen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek, of het afnemen van huidbiopten met haar. Als de diagnose rond is, zal er aan u en uw behandelaar een behandeladvies worden gegeven. Uw behandelaar zal dan de behandeling uitschrijven en opvolgen.

Belangrijk om te weten is dat haren langzaam groeien. Omdat haren zo langzaam groeien, duurt het vaak wat langer om te kunnen beoordelen of een behandeling werkzaam is voor u is of niet.

foto van onderzoek bij patiënt op spreekuur 'haren'

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor