Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Bronchopulmonale dysplasie bij volwassenen (BPD)

Longaandoening door vroeggeboorte

Bronchopulmonale dysplasie (BPD) is een longziekte die kan ontstaan als een baby te vroeg wordt geboren. De longen zijn onderontwikkeld en werken minder goed. BPD kan ook klachten geven op volwassen leeftijd, zoals kortademigheid en een slechte conditie.

Bronchopulmonale dysplasie bij volwassenen (BPD): over deze aandoening

Wat is Bronchopulmonale dysplasie bij volwassenen (BPD)?

Bronchopulmonale dysplasie (BPD) is een longaandoening die kan voorkomen bij mensen die te vroeg zijn geboren. Door de vroeggeboorte zijn de longen niet goed ontwikkeld en is het moeilijker om adem te halen.   

Vaak wordt de diagnose BPD al gesteld op jonge leeftijd, maar soms krijgen mensen pas klachten op volwassen leeftijd. Het kan lang duren voordat patiënten de diagnose BPD krijgen, omdat bij volwassen patiënten de link met vroeggeboorte niet altijd wordt gelegd. 

In het Erasmus MC hebben wij een speciaal centrum voor volwassenen met een longaandoening door vroeggeboorte. Hier kunnen onder andere volwassenen met BPD terecht voor diagnose, controles en behandeling.  

Mieke Verberkt heeft BPD en vertelt in dit interview op Amazing Erasmus MC over haar ervaringen in het Erasmus MC.

Oorzaak

Het is niet helemaal bekend wat de oorzaak is van BPD.

De longen van te vroeg geboren baby's zijn nog niet helemaal ontwikkeld en daardoor hebben zij na de geboorte vaak extra zuurstof nodig om te ademen. De combinatie van onderontwikkelde longen en de toediening van extra zuurstof speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij het ontstaan van BPD. 

Waarom kunnen volwassenen ook klachten hebben van BPD? 

De longen van prematuren (te vroeg geboren baby's) blijven soms het hele leven minder goed. Hierdoor hebben volwassenen die als baby te vroeg zijn geboren ook meer kans op longklachten.

Symptomen en gevolgen

Volwassenen met BPD kunnen de volgende klachten hebben:  

  • Kortademig 
  • Terugkerende luchtweginfecties
  • Vermoeidheid
  • Slechte conditie 
Deze symptomen zijn vaak lastig te herkennen voor volwassenen met BPD omdat ze deze klachten meestal al vanaf hun geboorte hebben en daardoor niet beter weten. 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Als u bij ons komt met klachten die lijken op bronchopulmonale dysplasie, dan krijgt u een afspraak bij de polikliniek Longgeneeskunde. Daar doen wij verschillende onderzoeken om een diagnose te stellen. 

U kunt de volgende onderzoeken verwachten: 

In bepaalde gevallen doen we ook de volgende aanvullende onderzoeken:

Behandeling

Wij kijken per patiënt of er een behandeling nodig is en wat de meest geschikte behandeling is. 

In de meeste gevallen behandelen we BPD met inhalators. Daarnaast kunnen we ook starten met antibiotica of verneveltherapie, dit is afhankelijk van de uitslag van de CT-scan. 

Als de echo van het hart laat zien dat de hartfunctie minder goed is, behandelen we soms ook met hartmedicatie. 

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor