Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Cysten en fistels boven de gehoorgang

Pre-auriculaire

Rond de oorschelp kunnen zich aangeboren afwijkingen voordoen, die zich presenteren als kleine gaatjes (al of niet met afscheiding) en zwellinkjes, soms in de vorm van bijoortjes.

Cysten en fistels boven de gehoorgang: over deze aandoening

Wat zijn cysten en fistels boven de gehoorgang?

Pre-auriculaire (vóór het oor gelegen) cysten (holtes gevuld met vocht) en fistels (onnatuurlijk kanaaltje tussen een lichaamsholte en de huid) worden veroorzaakt door een lichte stoornis in de embryonale ontwikkeling. Meestal is er slechts sprake van een onnatuurlijke opening voor het oor. Dat komt erg frequent voor, maar er is pas reden om er wat aan te doen als er (regelmatig) een ontsteking optreedt. Het gehoor is niet bij deze aandoening betrokken. In hele zeldzame gevallen zijn er ook afwijkingen in de hals en/of nieren (zgn. Brancio-Oto-Renaal syndroom). Daarnaast kunnen zich ook zwellingen rond het oor voordoen die ook het gevolg van een stoornis van de embryonale ontwikkeling zijn, maar die slechts cosmetische klachten geven.

Hoe vaak komt het voor?

De aandoening komt heel frequent voor: een per paar duizend geboorten.


Oorzaak

Stoornis in de embryonale ontwikkeling van het oor.

Symptomen en gevolgen

Hiervoor verwijzen wij naar bijgaande website.  

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Indien er regelmatig ontstekingen rond de fistel ontstaan, of als er een cosmetisch probleem is, kan de afwijking operatief worden behandeld. In Rotterdam hebben wij een bijzonder effectieve methode ontwikkeld die in onderstaand artikel is beschreven.

Lees hier meer over deze behandelmethode.

 

 

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor