Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Mediane halscyste

Ductus thyreoglossusanomalieën

De mediane halscyste (cyste is een holte gevuld met vocht), de meest voorkomende congenitale (aangeboren) halsafwijking, is een restant van de schildklieraanleg en manifesteert zich als een zwelling midden in de hals ongeveer ter hoogte van het tongbeen.

Mediane halscyste: over deze aandoening

Wat is Mediane halscyste?

Feitelijk is ductus thyroglossusanomalieeen betere benaming,  omdat een (epi)dermoïd cyste (dermoidcyste is een holte gevuld met huid, haar, talg, vet en nagelresten door een stoornis in de aanleg)zich ook als cyste mediaan in de hals kan presenteren. Het traject waarin een restant van de schildklier kan voorkomen is vanaf de tongbasis tot juist boven de schildklier.

Oorzaak

De mediane halscyste, de meest voorkomende congenitale halsafwijking, is een restant van de schildklieraanleg en manifesteert zich als een zwelling midden in de hals ongeveer ter hoogte van het tongbeen.

Symptomen en gevolgen

Er is meestal slechts sprake van een zichtbare en/of voelbare zwelling in de hals. Soms kan er een ontsteking in en rond de cyste optreden. Zelden voelt de patient een drempel bij het slikken.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Typisch is een elastische zwelling mediaan in de hals, ter hoogte van het tongbeen. Bij het uitsteken van de tong en bij slikken beweegt de zwelling op en neer; dit is typisch voor  een ductus thyreoglossus anomalie. Als aanvulling op het lichamelijk onderzoek is het ter bevestiging van de cysteuze aard van de afwijking aan te bevelen een echografisch onderzoek te verrichten. Bovendien verschaft dit onderzoek informatie over het al of niet aanwezig zijn van de schildklier. Wanneer indaling van de embryonale schildklieraanleg niet heeft plaatsgevonden, is het namelijk mogelijk dat de cyste, in afwezigheid van een normaal gelokaliseerde schildklier, het enig functionerende schildklierweefsel bevat. Dit vormt uiteraard een contra-indicatie voor operatieve behandeling. Een persisterende schildklieraanleg ter hoogte van de tongbasis wordt tongstrumagenoemd.


Met wie heeft u te maken?

Alleen de KNO-arts/hoofd-hals chirurg.

Hoe neemt u contact op?

 

Tel: (010) 704 13 57

U kunt ons secretariaat mailen (niet voor medische vragen).

E-mail: hoofdhalschirurgie@erasmusmc.nl onder vermelding van uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer.

 

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor