Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor herseninfarct, hersenbloeding en hersenvliesbloeding. Het is een acute ziekte: de verschijnselen ontstaan altijd onverwacht en plots. De drie meest voorkomende signalen zijn: scheve mond, verwarde spraak en een lamme arm.

Beroerte: over deze aandoening

Wat is Beroerte?

Tijdens een beroerte is er een probleem met de bloedvoorziening in de hersenen. Elk jaar krijgen bijna 50.000 mensen in Nederland een beroerte. Het is heel erg belangrijk dat de patiënten zelf of de personen in hun omgeving een beroerte kunnen herkennen.

Bel onmiddellijk 112

Snelle actie kan er voor zorgen dat de gevolgen van de beroerte minder ernstig zijn. Als iemand de verschijnselen heeft van een beroerte moet onmiddellijk 112 gebeld worden. Tijdsverlies is hersenverlies!

Een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Deze 3 signalen komen het meest voor bij een beroerte. Bel direct 112 als je iemand ziet met een of meerdere van deze signalen.

Onthoud: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel direct 112.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 30.000 mensen met een beroerte opgenomen in het ziekenhuis. Dat betekent meer dan 2 van elke 1000 Nederlanders per jaar. Hoe ouder iemand is, des te meer kans op een beroerte. De gemiddelde leeftijd van mensen die een beroerte krijgen, ligt iets boven de 70 jaar. Maar het is niet alleen een ziekte van oudere mensen. Meer dan 3 op de 10 patiënten met een beroerte is jonger dan 60 jaar.

Soorten

Een beroerte is een verzamelnaam voor drie verschillende soorten aandoeningen.

Herseninfarct / TIA 

Als een van de slagadertakken in de hersenen wordt afgesloten, krijgt een deel van de hersenen te weinig bloed en kan het beschadigd raken. Hoe langer de afsluiting van het bloedvat duurt, hoe erger de schade.

Gelukkig herstelt het lichaam soms zelf de bloedtoevoer en herstellen de klachten spontaan binnen een dag: dan spreken we van een TIA. Wanneer de klachten langer dan 24 uur bestaan, spreken we van een herseninfarct.

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding zorgt een beschadiging van een van de slagadertakken in de hersenen voor een bloeding in het hersenweefsel, waardoor dat deel van de hersenen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgt en beschadigd raakt.

Subarachnoïdale bloeding

Een hersenvliesbloeding wordt ook wel een subarachnoidale bloeding genoemd. Het wordt veroorzaakt door een aneurysma (bloedvatuitstulping) aan de onderzijde van de hersenen. Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Wanneer het aneurysma knapt of scheurt, ontstaat er een bloeding. De bloeding bevindt zich vooral tussen de vliezen rond de hersenen, meestal niet in de hersenen zelf.

Symptomen en gevolgen

De verschijnselen van een beroerte treden altijd onverwacht en plots op. Deze verschijnselen kunnen zijn:

  • Scheef trekken van de mond.
  • Minder kracht in een arm en/of been.
  • Doof gevoel (net als een verdoving bij de tandarts) in één kant van het gezicht, arm en/of been.
  • Onduidelijk of vreemd praten.
  • Niet goed zien met één oog of beide ogen.
  • Erg draaierig zijn, onduidelijk spreken (net alsof je dronken bent) en/of dubbelzien.
  • Hoofdpijn (soms).

Omdat een snelle diagnose en behandeling belangrijk is, bestaat de FAST-test (Face, Arm, Speech, Time). Deze test kan iedereen uitvoeren. Kijk naar de Mond, Arm, Spraak en Tijd. Kun je binnen 6 uur in het ziekenhuis zijn dan is de allergrootste spoed aangewezen.

De verschijnselen van een beroerte kunnen soms na een paar minuten alweer spontaan verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen. Dat wordt een TIA genoemd. Maar ook dan is het belangrijk om meteen naar het ziekenhuis te gaan! De verschijnselen kunnen namelijk opeens weer terugkomen of toch niet goed herstellen, en er moet snel onderzocht worden wat de oorzaak is.

 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Over de verschillende soorten onderzoeken en behandelingen kunt u verder lezen op de pagina’s over herseninfarcten, hersenbloedingen en hersenvliesbloedingen (SAB’s).
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor