Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis suppurativa (HS) wordt gekenmerkt door chronische terugkerende, pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien, zoals de liezen of de oksels.

Hidradenitis Suppurativa: over deze aandoening

Wat is Hidradenitis Suppurativa?

Hidradenitis suppurativa (HS) is een chronische huidziekte. Met terugkerende, pijnlijke ontstekingen in lichaamsplooien, zoals de liezen, oksels maar ook onder de borsten of op de billen.

De ontstekingen kunnen abcessen (holtes met pus) worden en er kunnen onderhuidse gangetjes ontstaan, die sinussen of fistels worden genoemd. De ontstekingen kunnen pussen en een onaangename geur veroorzaken.

 

Voor meer informatie:

https://www.hidradenitis.nl/

Wat wij voor u doen

Wat wij voor u doen

Voorafgaand aan het eerste gesprek met de arts wordt een patiënt toestemming gevraagd om een digitale vragenlijst (HiScreen) in te vullen. Daarbij is veel aandacht voor alle problemen die patiënten met HS ervaren. Vervolgens volgt een gesprek en lichamelijk onderzoek bij de arts. Hij/zij geeft uitleg over de aandoening en er wordt in samenspraak met de patiënt een behandelplan opgesteld. Het kan voorkomen dat patiënten tijdens het spreekuur de vraag wordt gesteld om vrijblijvend mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek is nodig om de zorg voor patiënten met HS in de toekomst te kunnen verbeteren. Het kan zijn dat er bij vervolgconsulten een andere arts het spreekuur doet.

Behandeling

Leefstijladviezen

Op de polikliniek geven wij u advies met betrekking tot de leefstijl die de klachten van de hidradenitis suppurativa kunnen doen verminderen. Voorbeelden hiervan zijn het stoppen met roken en het belang van een gezond lichaamsgewicht.

Medicamenteus

Als medicamenteuze behandeling gebruiken wij enerzijds middelen die u op de huid aanbrengt (topicale middelen), zoals resorcinol en clindamycine lotion. Anderzijds worden middelen gebruikt die u inneemt, zoals antibiotica met een ontstekingsremmend effect en biologics.

Naast de reguliere zorg die wij leveren doen wij ook veel onderzoek om de kwaliteit van zorg voor onze patiënten te verbeteren. 

Behandelingen en operaties

Operatie

Met wie heeft u te maken?

  • Dermatoloog
  • Arts in opleiding tot dermatoloog
  • Arts onderzoekers
  • Verpleegkundigen
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor