Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten

Leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten zijn kankercellen op de hersenvliezen van leukemie en lymfomen, c.q. bloed- en lymfklierkanker.

Leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten: over deze aandoening

Wat is Leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten?

Leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten presenteert zich meestal met hoofdpijn, braken, duizeligheid, gedragsverandering, verlammingsverschijnselen, pijn, urine-incontinentie en/of epilepsie. Soms komt leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten tegelijkertijd voor met een localisatie van lymfoom in de hersenen. Dat wordt duidelijk na een MRI-hersenen, maar de verschijnselen zijn hetzelfde.

Hoe vaak komt het voor?

De precieze incidentie (het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners/jaar) van leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten is niet bekend. Het hangt onder meer af van het van het soort leukemie of lymfoom en van het stadium en de gradering van de ziekte. Het varieert tussen de 0 en 50% van de patienten met leukemie of lymfoom.

Soorten

Leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten kan voorkomen op de hersenvliezen van de schedel en kan dan hoofdpijn, braken, duizeligheid, gedragsverandering, verlammingsverschijnselen en/of epilepsie veroorzaken. Het kan ook voorkomen op de hersenvliezen van het ruggenmerg of van de zenuwwortels en kan dan verlammingsverschijnselen, pijn en urine-incontinentie veroorzaken. De verschijnselen van leptomeningeale localisatie van leukemie en lymfoom zijn hetzelfde. Vaak wordt de leptomeningeale localisatie vastgesteld bij gericht onderzoek met een ruggenprik, waarbij het hersenvocht wordt nagekeken. Dit kan al gebeuren  nog voordat er verschijnselen zijn.

Oorzaak

De oorzaak van leukemie en lymfoom is meestal niet bekend, behalve dat mensen met een afweerstoornis vaker een lymfoom ontwikkelen. Omdat leukemie en lymfoom in het hele lichaam kan voorkomen, zit het ook vaak in de hersen(vliez)en.

Symptomen en gevolgen

Leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten presenteert zich meestal met hoofdpijn, braken, duizeligheid, gedragsverandering, verlammingsverschijnselen, pijn, urine-incontinentie en/of epilepsie. Omdat de symptomen snel erger kunnen worden en kunnen leiden tot invaliditeit, is het van belang om binnen dagen de behandeling te starten.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Soms kan de diagnose worden vermoed op grond van typische verschijnselen en kenmerkende afwijkingen op een MRI-scan van de hersenen of wervelkolom.

Vrijwel altijd is echter een ruggenprik nodig om de diagnose te kunnen stellen

 

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

Tijdens het traject van de diagnose krijgt u meestal te maken met uw huisarts, uw behandelend hematoloog en een neuroloog van het Erasmus MC. In principe blijft uw behandelend hematoloog het eerste aanspreekpunt. Af en toe is bestraling nodig, u ziet dan een radiotherapeut.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor