Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Behandeling van leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten

De behandeling van leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten is een aanvulling op de chemotherapie die uw internist-hematoloog voorschrijft. Deze medicatie wordt toegediend in het hersenvocht

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Bij leptomeningeale localisatie van een hematologische maligniteit zijn er tumorcellen van het bekende lymfoom of leukemie in het hersenvocht terechtgekomen. Dit wordt vastgesteld aan de hand van onderzoek van het hersenvocht, meestal afgenomen via een ruggeprik. Wanneer leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten is vastgesteld  volgen tenminste 12 behandeling waarbij chemotherapie in uw hersenvocht wordt toegediend.

Bij sommige patienten is geen leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten vastgesteld, maar schatten we in dat de kans groter dan 10% is dat  deze, ondanks chemotherapie, alsnog gaan ontstaan. In dat geval volgen 6 behandeling waarbij chemotherapie in uw hersenvocht wordt toegediend.

Hoe gaan we te werk?

De chemotherapie in uw hersenvocht wordt in principe toegediend door middel van ruggenprikken. Alleen als dat niet lukt kan besloten worden om de chemotherapie door middel van een reservoirtje in uw schedel toe te dienen. Het nadeel daarvan is echter dat u dan een operatie moet ondergaan waaraan een risico verbonden is en dat zo’n reservoir geinfecteerd kan raken.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is om te voorkomen dat u leptomeningeale localisatie van hematologische maligniteiten krijgt of om de kwaadaardige cellen in het hersenvocht uit te roeien.

Bijwerkingen & complicaties

De prikken zelf kunnen een wat stijf gevoel in de onderrug geven. Soms treedt er hoofdpijn op, die hevig kan zijn bij overeind komen, maar verdwijnt als u gaat liggen. Dit komt door het nalekken van hersenvocht in de omgevende ruimte in de rug, waardoor een onderdruk ontstaat. Dit is ongevaarlijk, maar kan wel erg hinderlijk zijn.

Thuis

Ernstige complicaties (zoals een hersenvliesontsteking, een bloeding tussen de schedel en de hersenvliezen en blijvende schade aan ruggenmerg en hersenen) zijn zeldzaam.

Resultaat

Indien er voor de start van de behandeling kwaadaardige cellen in het hersenvocht aanwezig zijn wordt er na de vijfde en zesde injectie gekeken of deze cellen inmiddels zijn verdwenen. In dat geval gaat u door met in totaal 12 injecties. Indien de cellen niet verdwenen zijn wordt er gekeken of u misschien behandeld gaat worden met een andere soort chemotherapie in het hersenvocht.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor