Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Lichen-planus: over deze aandoening

Wat is Lichen-planus?

Lichen planus is een ziekte van de huid, haren, nagels en/of slijmvliezen (mond of geslachtsdelen). Lichen planus kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Soorten

Lichen planus van de huid: Als u lichen planus op uw huid heeft, ziet u groepjes kleine paars-rode glanzende bultjes die aan de bovenkant plat zijn en die meestal flink jeuken.

Lichen planus van de slijmvliezen: Ongeveer de helft van de mensen met lichen planus van de huid heeft ook in de mond en op de geslachtsdelen lichen planus. Het is ook mogelijk om alleen lichen planus in de mond of op de geslachtsdelen te hebben en niet op de huid. Het kan zijn dat u hier niets van merkt. Maar lichen planus op de slijmvliezen kan erg pijnlijk zijn. Eten kan daardoor lastig zijn Als u lichen planus heeft bij de geslachtsdelen kan dit branderigheid en pijn bij seksueel contact geven.

Lichen planus van de nagels: dit komt bij ongeveer 10% van de patiënten voor. Er zijn dan aan de nagels ribbeltjes, gleufjes of spleten te zien

Lichen planopilaris: dit is lichen planus van de haarzakjes op het hoofd waardoor u (blijvend) haarverlies kunt krijgen. Een speciale vorm hiervan is “frontal fibrosing alopecia”

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De dermatoloog kan vaak aan de plekken zien of u lichen planus heeft. Alleen bij twijfel is het nodig om een klein stukje huid weg te nemen (biopt). Hiervoor wordt uw huid verdoofd op de plaats waar het stukje huid wordt weggenomen

Behandeling van de huid en de slijmvliezen gebeurt meestal met ontstekingsremmende zalven. Wanneer dit onvoldoende effect gebruiken we  soms lichttherapie of medicijnen.

Lichen planopilaris en lichen planus van de nagels worden behandeld met medicijnen wanneer ze veel klachten geven.

Behandeling

Met wie heeft u te maken?

Dermatoloog 

Samenwerking met de gynaecoloog bij lichen planus van de vagina en de vulva

Samenwerking met de kaakchirurg of KNO-arts bij lichen planus van mond of slokdarm. 

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor