Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Aandoeningen van de nagels

Aandoeningen van de nagels: over deze aandoening

Wat zijn aandoeningen van de nagels?

Als u een nagelaandoening heeft, kunt u last hebben van verschillende klachten: brokkelige nagels, een abnormale vorm, kleur of putjes in uw nagels, ontsteking van de nagelriem of pijn.

Er zijn verschillende problemen welke kunnen optreden aan de nagels. Dit kunnen ontstekingen en infecties zijn door bijvoorbeeld schimmels of bacteriën, maar ook groeiafwijkingen door goedaardige of kwaadaardige tumoren bij de nagel. Ook kunnen huidziekten zoals psoriasis of lichen planus zich uiten in nagelproblematiek.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Op het nagelspreekuur worden uw nagels beoordeeld door hierin gespecialiseerde dermatologen en dermatologen in opleiding. De nagelafwijkingen worden bekeken en er wordt zo nodig aanvullend onderzoek verricht. Dit kan een kweek zijn van nagelmateriaal of omliggende huid, een biopt of een röntgenfoto.

Van belang is dat u geen nagellak gebruikt op de dag van intake zodat de nagels goed te beoordelen zijn.

De oorzaak van de nagelaandoening bepaalt wat de beste behandeling is en of er een behandeling mogelijk is. Een behandeling kan bestaan uit crème of zalf, tabletten of een operatie van een vinger of teen nodig.

Belangrijk om te weten is dat nagels heel langzaam groeien. Een vingernagel heeft ongeveer 3 maanden nodig om uit te groeien, een teennagel zelfs 6 maanden. Omdat nagels zo langzaam groeien, duurt herstel van nagels ook erg lang.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor