Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Speekselklierstenen

Sialolithiasis

Deze pagina heeft als doel om u informatie te verschaffen over speekselklierstenen. Een speekselsteen (ook wel sialolithiasis genoemd) is een verkalking van ingedikt speeksel in de speekselklier of in de uitvoergang hiervan.

Speekselklierstenen: over deze aandoening

Wat is Speekselklierstenen?

Wat houdt deze aandoening in?

Meestal wordt een speekselkliersteen aangetroffen in de onderkaakspeekselklier. Door verstopping van de uitvoergang kan het speeksel niet worden afgevoerd in de mondholte. Zwelling en pijn van de aangedane klier kunnen dan het gevolg zijn. 80 tot 92% van de speekselklierstenen ontstaat in de glandula submandibularis. 6 tot 20 procent in de glandula parotis; 1-2% in de glandula sublingualis en de kleinere speekselklieren. Speekselklierstenen komen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Ze komen even vaak aan de linker of rechter kant voor. De stenen van de glandula submandibularis zitten meestal in de afvoergang; bij de glandula parotis zitten ze meestal in de klier.

Hoe vaak komt het voor?

Speekselklierstenen komen frequent voor. Echter, een klein deel van de mensen heeft er last van.

Oorzaak

De oorzaak van het ontstaan van stenen in de speekselklieren is onbekend.
De gedachte bestaat dat een belemmering in de afvoergang van de betreffende speekselklier een rol in het ontstaan van stenen speelt. Meestal geven stenen last van pijn en zwelling van de betreffende speekselklier. De zwelling kan ontstaan bij het eten, met name van producten die speekselvloed veroorzaken (zure snoepjes).

Symptomen en gevolgen

Een speekselsteen kan pijn en zwelling geven in het gebied van de speekselklier voorafgaand aan of tijdens het eten. Doordat de speekselsteen een verstopping veroorzaakt ontstaat er stuwing/ophoping in de speekselklier.
De karakteristieke klachten van iemand met een verstopping in de speekselklier bestaan uit het optreden van een zwelling (onder de kaakrand of voor het oor gelegen) tijdens het eten (of bij denken aan eten). De zwelling kan gevoelig tot pijnlijk zijn en houdt enkele uren aan om vervolgens langzaam te verdwijnen.
Als een verstopping van de speekselklier langere tijd bestaat kunnen chronische klachten ontstaan. De zwelling kan in zo'n geval blijvend zijn en niet meer na enkele uren verdwijnen. Ook is het mogelijk dat er een acute ontsteking met veel pijn ontstaat.
 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Met een combinatie van lichamelijk onderzoek, röntgenonderzoek en eventueel echografisch onderzoek kan de locatie van een speekselsteentje bepaald worden. Speekselsteentjes zijn niet altijd zichtbaar op een röntgenfoto.

Behandeling

De behandeling is gericht op het verwijderen van de steen. Dit kan door een operatie waardoor de steen verwijderd wordt of door het vergruizen van de steen. We zullen altijd proberen zo veel mogelijk van de klier te behouden. In een enkel geval zal de speekselklier verwijderd moeten worden. 

Met wie heeft u te maken?

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor