Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Speekselkliertumoren

Speekselkliertumoren: over deze aandoening

Wat zijn speekselkliertumoren?

Speekselkliertumoren kunnen in alle speekselklieren voorkomen. 
Tussen de 3 en 6% van alle tumoren in het hoofd-halsgebied zit in de speekselklieren. De glandula parotis (oorspeekselklier) is het vaakst aangedaan (70-85%). De glandula submandibularis (onderkaaksspeekselklier) is in 8-15% aangedaan en de glandula sublingualis (ondertongspeekseklier) in minder dan 1%. 

Tumoren in de glandula parotis zijn in 15-25% van de gevallen kwaadaardig; in 37-43% van de gevallen in de glandula submandibularis en in meer dan 80% bij de kleine speekselklieren.


Soorten

Parotis tumoren: In 75-85% van de gevallen zijn de tumoren goedaardig. In de glandula parotis kunnen ook uitzaaiingen van kwaadaardige huidtumoren in het hoofd-halsgebied aanwezig zijn.
Patiënten presenteren zich met een langzaam groeiende zwelling. De zwelling is meestal pijnloos. Bij snelgroeiende zwelling of een verminderde functie van de aangezichtszenuw aan de aangedane zijde is de verdenking op een kwaadaardig gezwel groot

Submandibularis tumoren: In 63-57% van de gevallen zijn de tumoren goedaardig. Meestal betreft een zwelling van dit speekselklier een steen. Patiënten presenteren zich met een langzaam groeiende zwelling.

Oorzaak

De oorzaak is onbekend.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor