Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Operatie aan de neusbijholten

(ook wel FESS genoemd)

Onder narcose worden de bijholten endoscopisch open gemaakt. Hierna wordt een tampon achter gelaten.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

U gaat eerst onder narcose. Als u eenmaal slaapt, zullen we endoscopisch, dus via de neusgaten, de bijholten openmaken. Aan het einde zal een tampon in de neus worden achtergelaten. Als de operatie helemaal klaar is, wordt u weer wakker uit de narcose.

Wat is het doel?

De operatie heeft als doel de bijholten goed open te maken. Hierdoor kan het snot na de operatie makkelijker de bijholten uitstromen. Hopelijk worden de ontstekingen daarmee minder.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Als u wakker wordt zitten er tampons in uw neus. Meestal zitten die hoog en kunt u daar onder door ademen. Als het tijdens de operatie nodig is om toch nog een extra tampon te plaatsen, dan zit de neus tijdelijk helemaal dicht. U kunt af en toe nog wat bloed verliezen, dit is normaal.

Thuis

Het advies is om thuis rustig aan te doen en niet te veel in te spannen. Er kan nog wat bloed langs de tampons lekken, dit is normaal. U kunt nog een dof gevoel hebben in het hoofd of pijn, daarvoor kunt u pijnstillers innemen volgens het recept dat u heeft meegekregen.

 

Resultaat

Het resultaat is erg afhankelijk van de ernst van de bijholteaandoening. Het doel van de operatie is om u minder klachten te geven, het lukt helaas niet altijd om de ziekte te genezen. Als de tampons uit de neus zijn moet u weer goed spoelen en uw medicijnen voor in de neus gebruiken.

Wanneer neemt u contact op?

  • Als het bloed langs de tampons blijft stromen; let op, er zal altijd wel wat bloedverlies zijn
  • Ernstige (hoofd)pijn
  • Veranderingen aan het oog (zwelling, dubbel zien)

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor