Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Lepra

De specialisten van het Centrum voor Lepra bieden topzorg voor patiënten met de infectieziekte lepra.

Verhaal uit het centrum

Lepra richt in de tropen nog altijd grote schade aan. Prof. Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC werkt met internationale collega’s aan een manier om de keten van besmettingen te breken.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Lepra is een zeldzame en besmettelijke ziekte. Deze infectieziekte komt in Europa bijna niet voor. Lepra wordt ook de ziekte van Hansen genoemd. In Nederland is lepra niet zo bekend. Dit maakt het lastig om de symptomen vroeg te herkennen.

Wat willen we bereiken?

Wij willen de zorg voor u als patiënt met lepra blijven verbeteren. Dit doen we door te zoeken naar nieuwe behandelingen en medicijnen.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Binnen ons Centrum voor Lepra brengen wij specialistische kennis en ervaring bij elkaar waardoor een krachtige samenwerking ontstaat. Zo kunnen wij u optimale zorg bieden op het gebied van diagnoses en behandeling.

Wij zetten ons in voor betere zorg, snellere herkenning van lepra en het voorkomen van de ziekte. Ons centrum is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gewaardeerd als expertisecentrum voor lepra.

Aandoeningen en ziektebeelden

Samenwerking

Het centrum voor lepra van het Erasmus MC heeft veel contact met specialisten in andere ziekenhuizen. Zij verwijzen hun leprapatiënten naar ons door.

Wij werken nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij onderzoeken bloedmonsters die wij bij u afnemen.

Daarnaast werken wij ook samen met het centrum voor (sub)tropische huidziekten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij hechten veel belang aan het doen van wetenschappelijk onderzoek. In Nederland komt lepra niet veel voor en wordt de diagnose vaak laat gesteld.

Onze twee grote wetenschappelijke partners in het expertisecentrum voor lepra, prof. dr. Richardus (Erasmus MC) en prof. dr. Geluk (Leids Universitair Medisch Centrum), voeren verschillende studies uit op het gebied van lepra. Sommige daarvan in nauwe samenwerking met elkaar, waarbij epidemiologisch en immunologisch onderzoek wordt gecombineerd.

Om u nieuwe behandelmethoden en medicijnen te bieden werken wij samen met specialisten over de hele wereld. Alleen zo kan er goed onderzoek gedaan worden naar de zeldzame aandoening lepra.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor