Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Bijniervenesampling (bijnieradersampling)

Door bloed af te nemen afkomstig van de linker en rechter bijnier kan vastgesteld worden of er overproductie van aldosteron is door één van beide bijnieren.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Voor dit onderzoek verblijft u op de Dagbehandeling. U ontvangt een infuus met medicijn om het onderzoek makkelijker te maken. Hierna wordt u naar de afdeling Radiologie gebracht waar een interventieradioloog het onderzoek doet. Het bloed dat door de radioloog is afgenomen wordt onderzocht om te zien of er op de juiste plaats bloed is afgenomen; dit is nog niet de aldosteron-uitslag, maar een andere, snelle bepaling (cortisol). De sheath die gebruikt wordt om de katheter in te brengen blijft meestal zitten voor een eventuele tweede poging als de sampling niet gelukt is. De arts verwijdert na de laatste sampling de sheath. Hierna moet u nog een uur blijven liggen waarna u nog een uur moet blijven met regelmatige bloeddrukcontrole. Als er geen complicaties zijn mag u naar huis.

De radioloog brengt na locale verdoving in één van de liezen een klein plastic buisje (sheath) aan. Hierdoorheen brengt de radioloog een plastic slangetje (katheter) in en voert die op tot de bijnieraders. Dit kan soms lastig zijn en 1-3 uur duren. Met een beetje contrastvloeistof controleert de radioloog of de katheter goed in de bijnierader ligt en neemt dan via de katheter bloed af.

Bijnieradersampling wordt uitgevoerd als er sprake is van primair hyperaldosteronisme, overproductie van aldosteron. Met dit onderzoek kan aangetoond worden of de overproductie van aldosteron door één bijnier of door beide bijnieren plaats vindt; in het eerste geval zou een bijnieroperatie het probleem kunnen wegnemen waardoor geen medicatie meer nodig is.

Voorbereiding

Door de arts is uw medicatie al omgezet in medicatie die het onderzoek niet verstoort. U kunt in de ochtend gewoon uw medicatie innemen en een licht ontbijt gebruiken. Zorg dat u op tijd op de Dagbehandeling bent voor de voorbereiding van het onderzoek (bloeddruk meten, bloed prikken, infuus aanbrengen).

Bijwerkingen & complicaties

Een zeldzame complicatie is schade aan de bijnierader (een scheur (dissectie) of bloeding). U wordt na het verwijderen van de sheath nog 2 uur geobserveerd om te zien of hier aanwijzingen voor zijn.

U wordt na het verwijderen van de sheath nog 2 uur geobserveerd om te zien of er aanwijzingen voor een bloeding of dissectie zijn.De meest voorkomende complicatie is irritatie of hematoorm (blauwe plek) ter plaatse van de insteekopening van de sheath.

De meest voorkomende complicatie is irritatie of hematoom (blauwe plek) ter plaatse van de insteekopening van de sheath.

Uitslag

De uitslag en het verdere beleid hoort u op de polikliniek van uw hoofdbehandelaar. Dit kan minimaal twee weken na de bijnieradersampling. In geval van eenzijdige overproductie komt u in aanmerking voor het verwijderen van één bijnier. Dit wordt dan nog besproken op een multidisciplinair overleg met endocrinologie en heelkunde. In geval van overproductie beiderzijds, wordt de medicatie verder aangepast.

Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor