Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

DUPLEX onderzoek

Een Duplex onderzoek is een onderzoek van de bloedvaten in de hals, die de hersenen van bloed voorzien en/of de bloedvaten van de hersenen zelf.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Met een Duplex onderzoek worden de bloedvaten en doorstroming daarvan op een beeldscherm zichtbaar gemaakt en wordt de stroomsnelheid van het bloed in de bloedvaten gemeten. Uw bloedvaten worden in beeld gebracht op een duplex-apparaat met een transducer. Met een echokop wordt over uw hals heen en weer bewogen. Zo worden de bloedvaten op het beeldscherm zichtbaar. De stroomsnelheid wordt ook hoorbaar gemaakt, dit is een fluitend geluid op het ritme van uw hartslag. Tot slot wordt de gebruikte gel na het onderzoek van uw hals verwijderd. Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Het duplex onderzoek wordt uitgevoerd door twee laboranten en/of neuroloog in opleiding en duurt ongeveer 60 minuten.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoeksbank. Meestal wordt u verzocht uw hals vrij te maken. Er wordt een geleidingsgel aangebracht in de hals. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk ligt.

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van een Duplex onderzoek is inzicht krijgen in de bloedvoorziening van de bloedvaten in de hals naar de hersenen.

Uitslag

Direct na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het duurt ongeveer 2 weken, totdat uw behandelend arts de uitslag zeker heeft .

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor