Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Ambulante-compressietherapie

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Compressietherapie verbetert de afvoer van bloed en vocht uit de benen. Compressietherapie kan gegeven worden met zwachtels, een niet-elastische klittenbandverband of therapeutisch elastische kousen (TEK’s, ook wel steunkousen genoemd).

Zwachtelen wordt door een daarvoor opgeleide zorgverlener uitgevoerd, bijvoorbeeld door een doktersassistente thuiszorgmedewerker. Zwachtels blijven dag en nacht zitten en worden dan wel dagelijks, dan wel een aantal keer per week vervangen.

Een niet-elastische klittenbandverband wordt aangemeten door bijvoorbeeld een bandagist of oedeemtherapeut en kan daarna zelf worden aan- en uit gedaan.

Als het vocht voldoende behandeld is dan kan een therapeutisch elastische kous worden aangemeten door bijvoorbeeld een bandagist of oedeemtherapeut.

 

Hoe gaan we te werk?

In de acute of oedeemfase werd voorheen vooral gezwachteld, maar tegenwoordig worden ook niet-elastische klittenbandverbanden of therapeutisch elastische kousen (TEK’s) ingezet.

In de onderhoudsfase kunnen, zodra het been oedeemvrij is, therapeutisch elastische kousen (zg. steunkousen) worden aangemeten. Bij voorkeur kunnen deze zelfstandig aan en uit getrokken worden. Er zijn ook allerlei hulpmiddelen mogelijk die hierbij kunnen helpen. Advies hierover kan bij een ergotherapeut worden ingewonnen. Dit advies wordt doorgaans door de zorgverzekeraar vergoed. Als het niet lukt, kan de thuiszorg ingeschakeld worden.

 

Wat is het doel?

Het doel van compressietherapie is het behandelen of voorkomen van ophoping van vocht, oftewel oedeem. Compressietherapie zorgt voor een betere bloed- en lymfeafvoer en ondersteunt de kuitspierpomp. Bij een infectie, na een trombose, een wond of na een operatie aan het been zit er vaak vocht in de benen en er zal een snellere genezing optreden als er compressietherapie wordt gegeven.

Voorbereiding

Het meenemen van wijd schoeisel en een wijde broek is aan te raden als er gezwachteld gaat worden.

Bijwerkingen & complicaties

Bijwerkingen kunnen bestaan uit een gevoel van druk, pijn, jeuk of warmte. Meestal is pijn tijdelijk.

Complicaties kunnen oa bestaan uit drukplekken en zelfs wonden, als de bloedtoevoer van het been onvoldoende is. Ook kan compressietherapie benauwdheid geven, als er ook sprake is hartfalen. Dan stroomt er plotseling teveel vocht uit het been en kan het hart dit niet goed aan.

U neemt contact op als er bovenmatig veel pijn ontstaat na het aanbrengen van compressietherapie. Ook als u koorts krijgt (38.0 of hoger), als u toenemend benauwd wordt of als er een nieuwe wond ontstaat op een drukplek na starten dient u contact op te nemen.

Resultaat

Na en tijdens compressietherapie zullen de benen weer slank(er) worden en/of blijven. Ook kan een wond, indien aanwezig, sneller genezen. Meestal wordt een been na een of twee weken al slanker. Indien compressietherapie het terugkomen van oedeem in de benen moet voorkomen, dan dienen de elastische kousen of klittenbandverbanden dagelijks zoveel mogelijk uur per dag gedragen te worden.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor