Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Endoveneuze Thermische Ablatie (EVTA)

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Bij een EVTA-behandeling worden spataderen behandeld met behulp van een warmtebron; laser (meest gebruikt), radiofrequente straling (VNUS) of stoom. Hierbij wordt een catheter in de te behandelen ader aangebracht. Door de laserstralen, radiofrequente energie of stoom wordt de ader dichtgebrand. Deze behandeling is geschikt voor grote, zogenaamde stamaderen, niet voor oppervlakkige spataderen. Het betreft een dagbehandeling op onze polikliniek, u hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Indien nodig wordt de behandeling gecombineerd met een Muller-flebectomie (zie ook de aparte folder hierover).

Hoe gaan we te werk?

Terwijl u rechtop staat, wordt nog een keer het duplex onderzoek verricht. Op de behandeltafel ligt U een half uur tot een uur in dezelfde houding. De behandeling gebeurt steriel: u wordt met steriele groene doeken. Ook de arts en de assistent(e) dragen steriele kleding. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt gewoon met de arts praten.

De voorbereidingen voor de uiteindelijke behandeling nemen de meeste tijd in beslag. De arts prikt een naald in de ader. Door deze naald wordt de catheter in de ader opgeschoven. Dit is niet erg pijnlijk maar het opschuiven van de catheter kunt u soms wel voelen. Als de catheter in het vat zit, wordt de huid over het gehele te behandelen vaattraject met meerdere prikken verdoofd. De uiteindelijke behandeling neemt hierna slechts enkele minuten in beslag.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is het dichtbranden van de spatader. Hierdoor ontstaat er een (steriele) ontstekingsrectie in de spatader en uiteindelijk littekenweefsel waardoor de ader dicht gaat zitten en er dus geen bloed meer doorheen gaat. Na de behandeling zal er dus geen bloed meer in de ader blijven ‘hangen’ waardoor de ader geen klachten meer kan veroorzaken.

Voorbereiding

U hoeft niet nuchter te zijn. Wij raden u aan om, bij beharing, een dag vòòr de behandeling, uw lies en zonodig uw been aan de te behandelen kant te scheren, vooral als ook een Muller-flebectomie wordt gepland. Op de dag van de behandeling dient u geen crème of zalf op uw benen mag smeren. Het is belangrijk dat u de juiste maat therapeutisch-elastische kousen/panty meeneemt. Heeft u (nog) geen kousen, dan krijgt u éénmalig een kous voor de behandeling.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling zult u een aantal verdovingsprikken krijgen en in sommige gevallen kan het wat gevoelig zijn om de ader op te zoeken en/of de catheter op te voeren.

Na de behandeling wordt een elastische kous om het been aangebracht.

Na de ingreep kunt u direct naar huis toe. Neemt u bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen. Autorijden raden wij af om verzekeringstechnische redenen. Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen en sauna bezoek. Hierna mag u uw normale activiteiten weer hervatten.

Thuis

Een trekkend of pijnlijk gevoel heeft tpv behandelde ader 1ste 1-2 weken

Pijn en/of roodheid ter hoogte van de behandelde ader in 1ste week. Oppervlakkige trombose (pijnlijke streng in behandeld gebied)

Bloeduitstorting (blauwe plek)

Allergische reactie op de verdovingsvloeistof (zelden)

Onsteking/infectie van de insteekopening (zelden)

Diepe veneuze trombose (zeer zelden)

Zenuwschade (zeer zelden)

 

Resultaat

Bij een goed resultaat zal de behandelde ader na een aantal weken volledig dicht zitten en/of zal geen spatader meer zijn. Om dit effect te beoordelen en van u terug te horen hoe u na de ingreep de klachten van uw been ervaart zal u een controle afspraak krijgen op een duplex spreekuur na ongeveer 3 maanden.

Een controleafspraak vindt plaats na ongeveer 3 maanden plaats. Brengt u bij elke controle uw elastische kousen mee, voor het geval dat een nabehandeling nodig is.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor